Terveydenhuolto

Hybridi-immuniteetti suojaa vakavalta koronataudilta erinomaisesti

Rokotuksen ja sairastetun infektion tuoma yhteissuoja vaikuttaa säilyvän ainakin vuoden ajan.

Tiiamari Pennanen

Sairastettu koronatauti yhdessä koronarokotteiden kanssa, eli niin sanottu hybridi-immuniteetti, tuottaa voimakkaimman ja pitkäkestoisimman suojan vakavaa koronatautia vastaan, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos .

THL viittaa tuoreeseen meta-analyysiin , jossa on tarkasteltu 26 tiedejulkaisua ajanjaksolla tammikuu 2020 – kesäkuu 2022. Katsaus on esijulkaisu, ja se on julkaistu Medrxiv-alustalla 24. lokakuuta.

Meta-analyysin mukaan hybridi-immuniteetin tuoma suoja säilyy ainakin 12 kuukauden ajan yli 95 prosentissa.

– Lisätieto hybridi-immuniteetin antamasta suojasta ja sen kestosta on tärkeää rokotussuositustemme kannalta, sillä myös Suomen väestössä on aiemmasta koronavirustartunnasta kertovia vasta-aineita. Suurella osalla 12 vuotta täyttäneistä lapsista ja työikäisistä aikuisista on koronavirustartunnan ja rokottamisen yhteisvaikutuksena muodostunutta hybridi-immuniteettia, ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että hyvän ja pitkäkestoisen suojan vaikealta koronataudilta voi saada useammalla tavalla. Pelkästään jo suositellut rokoteannokset antavat hyvän suojan.

Tartuntoja vastaan lyhytkestoinen suoja

Meta-analyysissa havaittiin, että pelkkä sairastettu koronatauti tuotti noin 65–70 prosentin suojan omikrontartuntaa vastaan ensimmäisten 2–3 kuukauden aikana, mutta 12 kuukaudessa suoja oli laskenut noin 25 prosenttiin.

Lue myös

Rokotteen saaneilla ja taudin sairastaneilla puolestaan suoja uutta omikrontartuntaa vastaan oli noin 70–80 prosenttia ensimmäisten kolmen kuukauden aikana viimeisimmästä rokotuksesta tai sairastetusta taudista. Kaksi tai kolme rokotetta taudin sairastamisen lisäksi saaneilla suojassa ja sen kestossa ei havaittu eroa.

– Tartuntasuojan näkökulmasta taudin sairastaneetkin hyötyvät lyhytaikaisesti rokotuksista, mutta lisäannoksilla ei saada merkittävää hyötyä, kun suoja tartuntoja vastaan laskee aina uudelleen lyhyen ajan jälkeen matalammalle tasolle. Ihmisiä pitäisi siis rokottaa uudestaan ja uudestaan, mikä ei ole järkevää resurssien käyttöä, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri  Eero Poukka tiedotteessa.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030