Terveydenhuolto

Hyvinvointiala varoittaa Kela-korvausten suunniteltujen leikka ust en osuvan kipeimmin pienituloisiin

Hallitus esittää, että lääkärin tekemien toimenpiteiden Kela-korvattavuus poistuisi joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Hyvinvointiala on huolissaan siitä, että hallituksen esittämä Kela-korvausten leikkaus sattuu kipeimmin pienituloisiin ja pidentää hoitojonoja.

− Hoitoon pääsy on historiallisen huonolla tolalla koronan aiheuttaman hoitovelan ja sote-alan pahenevan henkilöstöpulan takia. Uusien hyvinvointialueiden järjestäytyminen hankaloittaa palvelujen tuottamista. Kela-korvausten romuttaminen vaikeuttaa ihmisten palveluiden saantia ja julkisen talouden tilaa, Halin terveyspalvelujen johtaja  Hanna-Maija Kause sanoo tiedotteessa .

Hallitus esittää, että lääkärin tekemien toimenpiteiden Kela-korvattavuus poistuisi joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Esityksessä sairaanhoitokorvausten tutkimuksen ja hoidon korvaukset säilytettäisiin toimenpiteissä, jotka on määrännyt psykiatrian tai suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri. Myös psykologin tutkimukset korvattaisiin.

Esitys on lausunnolla 7. elokuuta asti.

Myös ulkomailla saatuihin sairaanhoitokorvauksiin leikkauksia

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan Kela-korvauksen saisi yleis- ja erikoislääkärin vastaanottokäynneistä. Näissä korvaustaksa tulisi olemaan tasasuuruinen, noin 8 euroa. Tämä vastaa suurin piirtein nykyistä korvaustaksaa yleislääkärin vastaanotoilla valtaosassa käyntejä.

Kela-korvauksiin kohdentuvilla säästöillä on tarkoitus rahoittaa muun muassa vanhuspalvelulain mukainen henkilöstömitoitus sekä hyvinvointialueiden toimintaa.

Lue myös

Esityksessä myös poistettaisiin muissa kuin EU- tai ETA-maissa tai Sveitsissä annetun sairaanhoidon korvaukset. Tätä perustellaan sillä, että nykyisten sairausvakuutuksen sairaanhoitokorvausten taloudellinen merkitys vakuutetulle on vähäinen, eikä aidosti takaa kattavaa korvausta sairastumistilanteissa ulkomailla.

Esitys liittyy valtion vuoden 2023 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Kause sanoo tiedotteessa, että eniten mahdollisesta muutoksesta kärsivät ne pieni- ja keskituloiset, joiden on pakko käyttää yksityisiä palveluja silloin, kun julkisia palveluja ei ole saatavilla.

− Esimerkiksi gynekologisia, ortopedisia tai silmäterveyden palveluja ei julkiselta saa, ja muutoinkin jonotusajat ovat pidentyneet. Kela-korvausten leikkaamisen sijaan pitäisi tarkastella sitä, miten yksityisen hoidon korvauksia voitaisiin kohdentaa nykyistä tehokkaammin paikkaamaan julkisten palvelujen katvealueita, Kause mainitsee.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030