Terveydenhuolto

Hyvinvointialueet tarvitsevat digityökaluja

Digipalveluiden kehitys ei saa jäädä muutoksen jalkoihin.

Sari Kosonen

Adobe/AOP
Kansainvälisessä eHealth2022-konferenssissa käsitellään muun muassa Suomen uusien hyvinvointialueiden mahdollisuuksia digitalisaation hyödyntämisessä.


Kansainvälinen eHealth2022-konferenssi kokoaa yhteen sote-sektorin, teknologia-alan ja palvelukehityksen ammattilaiset. Konferenssissa käsitellään muun muassa Suomen uusien hyvinvointialueiden mahdollisuuksia digitalisaation hyödyntämisessä.

Suomen Telelääketieteen ja e-Health seuran hallituksen jäsen, Oulun yliopiston opettaja, LL Timo Tuovinen pitää mahdollisena, että digitaalisten palveluiden huomioiminen jää sote-uudistuksessa valtavan muutoksen jalkoihin.

– Kehityksessä on tärkeää yhdistää eri ammattiryhmät ja pitää asiakas kaiken kehitystyön keskiössä. Tietojärjestelmiä tarvitaan myös toiminnan muutoksen tukemiseen hyvinvointialueilla, Tuovinen muistuttaa.

Etäyhteyksien kehittäminen mahdollistaa ammattilaisten ajan riittämisen nykyistä useammalle asiakkaalle ja potilaalle. Etäyhteyksiä voidaan hyödyntää monessa toimintaympäristössä niin kotihoidossa kuin polikliinisessa ympäristössä. Ne eivät kuitenkaan voi olla ainoa vaihtoehto.

Lue myös

– Monen kansalaisen arkea helpottaa, kun sosiaali- ja terveydenhuollon asioita voi hoitaa sähköisesti. On tärkeä kuitenkin huomioida, että kaikki kansalaiset eivät voi käyttää sähköisiä palveluita. Silloin tapaaminen kasvokkain ammattilaisen kanssa on merkityksellistä, Tuovinen toteaa.

Suomen Telelääketieteen ja e-Health seuran kansainvälinen syyskonferenssi järjestetään 27. kerran 28.–30.9.2022 Silja Symphonylla. Pohjoismaisten puhujien lisäksi konferenssissa on luennoitsijoita Yhdysvalloista, Tanskasta, Britanniasta, Islannista ja Ugandasta.

Kirjoittajat

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030