Terveydenhuolto

Ihotautia sairastavat kohtaavat epäasiallista kommentointia

Ihoviikolla kannustetaan suhtautumaan kehopositiivisesti niin omaan kuin toistenkin ihoon.

Sari Kosonen
Adobe/AOP

Ihotaudit ovat yleisiä. Tuijottaminen, epäasiallinen kommentointi ja hyvää tarkoittavat neuvot voivat rikkoa ihotautia sairastavan ihorauhaa ja heikentää hänen itsetuntoaan. Jokaisella on oikeus ihorauhaan.

– Ihotautia on raskasta sairastaa ja muiden kommentit tekevät sen vielä raskaammaksi. Kansainvälisten tutkimusten mukaan ihotauti voi vaikuttaa heikentävästi sairastavan minäkuvaan ja itsetuntoon, kertoo allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliiton tiedotteessa .

Lue myös

Allergia-, iho- ja astmaliitto teki kyselyn ihorauhan rikkomisesta syyskuussa eri ihotauteja sairastavien suljetuissa vertaistukiryhmissä Facebookissa. Ryhmissä on yhteensä noin 7 500 jäsentä. Kyselyyn vastanneista 94,3 prosenttia kertoi, että heitä oli tuijotettu ja heidän ihoaan oli kommentoitu. Kiusaamista ihotaudin vuoksi vastanneista oli kokenut jossakin vaiheessa elämäänsä yli puolet.

Allergia-, iho- ja astmaliiton järjestämää Ihoviikkoa vietetään 7.–13.11. teemalla Ihorauha. Viikon aikana liiton jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia, tarjoavat tietoa, neuvontaa ja vertaistukea.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030