Terveydenhuolto

"Iljettävä ilmiö" rassaa STM:n ja Kelan työntekijöitä

Uhkailulla ja pelottelulla halutaan vaikuttaa päätöksentekoon.

Maria Nummela
JUSSI HELTTUNEN

Sosiaali- ja terveysministeriöön (STM) tippuu vihaviestejä tasaista tahtia.

– Olemme eri tilanteissa nähneet, ja monet meistä ovat vastaanottaneet hyvinkin vastenmielisiä viestejä sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa. Varsinaisia yhteen ihmiseen kohdistuvia hyökkäyksiäkin STM:ssä on nähty, mutta ei aivan viime aikoina, kertoo viestintäjohtaja Vivikka Richt .

Suurta maalittamiskampanjaa ministeriötä kohtaan ei ole kohdistettu, mutta päättävälle taholle lähetetään huomattavat määrät varsin kirjavia tekstejä. Useimmin kyse on monille tahoille suunnatuista samansisältöisistä viesteistä, joita saattaa tulla eri osoitteisiin kymmeniä, jopa satoja.

Erityisen uskollisia joukkokirjeiden lähettäjiä ovat niin sanottuihin salaliittoteorioihin uskovat henkilöt ja ryhmät.

– He liikkuvat trendien mukana. Korona-aikana vastustettiin rokotuksia ja maskeja sekä kannatettiin Trumpia, nyt kannatetaan Putinia ja vastustetaan Natoa ja WHO:ta. Mainittujen teemojen ympärillä liikkuu pitkälti samoja henkilöitä tai ryhmittymiä, sekä lukematon määrä botteja.

Uhkailua ja pelottelua

Richt pitää maalittamista iljettävänä ilmiönä. Sekä virkavalmistelijoihin että poliitikkoihin kohdistuu uhkailua ja pelottelua, jolla pyritään vaikuttamaan lainvalmisteluun ja päätöksentekoon.

Asia on melko säännöllisesti esillä koko valtioneuvostossa. Kaikille on olemassa selkeä, yhtenäinen prosessiohjeistus maalittamisen kanssa toimimiseen.

– Onneksi suuri osa vastemielisestä sisällöstä – haistattelut ja muut alatyylisyydet – uppoaa suoraan roskapostisuodattimeen. Osa tulee silti läpi. Siksi sanomme selkeästi, että haistatteluviestit kannattaa poistaa lukematta niitä yhtään enempää kuin pakko.

Mikäli viesti kuitenkin on uhkaava, se raportoidaan heti eteenpäin ja tehdään tarvittavat muut toimenpiteet.

Lue lisää: "Natsi ja Mengele" vai työtään tekevä rokoteasiantuntija Hanna

Lue lisää: Hölmöily kadottaa työt tai jopa rahat tililtä

Kelassa maalittaminen tuttu ilmiö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi tammikuussa Lääkäripäivillä häneen kohdistuneesta "kansalaispalautteesta". Häntä on kutsuttu niin natsiksi kuin Mengeleksi, haastettu Nürnbergin oikeudenkäynteihin ja uhattu monenlaisella väkivallalla.

Kenenkään ei kuulu joutua asiattoman kommentoinnin kohteeksi. Terveys ja talous ovat aiheina alttiita hyökkäysten kohteeksi joutumiselle.

– Kelan toimihenkilöiden arvostelu ja häirintä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ovat valitettavasti tuttu ilmiö, mutta onneksi järjestäytyneen häirinnän tilanteita on ollut vähän, kertoo Kelan turvallisuusjohtaja Matti Koskinen .

Kuten THL:ssä, myös Kelassa on laadittu viestinnän ja turvallisuusyksikön yhteistyönä ohjeet maalittamistilanteisiin.

– Toimihenkilöille kohdennetut ohjeet ovat osa ohjeistusta, jossa kuvataan toimintamallit tilanteisiin, joissa toimihenkilö joutuu häirinnän tai uhkailun kohteeksi.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030