Terveydenhuolto

Ilmansaasteet tappavat Euroopassa yli tuhat lasta vuodessa

Raportti: Ilmanlaatu ei ole turvallisella tasolla toimenpiteistä huolimatta.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP
Ostravan kaupunki Tšekissä savusumun peitossa.

Ilmansaasteet aiheuttavat arviolta 1 200 lapsen ennenaikaisen kuoleman Euroopassa vuosittain, kertoo Euroopan ympäristövirasto EEA:n raportti.

Ilmansaasteet ovat haitallisia kaikille, mutta lapset ovat erityisen haavoittuvia, koska heidän kehonsa, elimensä ja immuunijärjestelmänsä ovat vielä kehittymässä.

Lasten keuhkojen toiminnan ja kehityksen kannalta erityisesti otsoni ja typpidioksidi ovat haitallisia lyhyellä aikavälillä ja pienhiukkaset (PM2.5) pitkällä aikavälillä.

Raskaudenaikainen altistuminen ilmansaasteille on yhteydessä alhaiseen syntymäpainoon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiin. Syntymän jälkeen ympäristön ilmansaasteet lisäävät riskiä useille terveysongelmille, kuten astmalle ja allergioille.

Puhtainta Portugalissa ja Ruotsissa

Merkittävimpien saastuttajien määrä pysyttelee sinnikkäästi korkeammalla kuin Maailman terveysjärjestö ohjeistaa. Erityisen huono tilanne on Keski- ja Itä-Euroopassa sekä Italiassa.

Lue myös

Vuonna 2021 yli 90 prosenttia Euroopan unionin kaupunkiväestöstä altistui haitallisille määrille otsonia, typpidioksidia ja pienhiukkasia.

Suurin osa saasteista tulee liikenteestä, lämmityksestä ja teollisuudesta. Päästöt ovat vähentyneet viime vuosina, mutta saasteiden määrä ei ole vielä turvallisella tasolla.

Euroopan kaupungeista puhtainta ilma on Portugalin Farossa ja Ruotsin Umeåssa ja Uppsalassa.

Suomalaisista suurista kaupungeista raikkainta on Tampereella, joka sijoittui kuudenneksi EEA:n mittauksessa. Helsinki oli kahdestoista.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030