Terveydenhuolto

Ilmastonmuutos lisää terveysriskejä nopeimmin pohjoisessa

Terveyttä ei ole ilman terveitä ekosysteemejä, todettiin Suomen Akatemian järjestämässä seminaarissa.

Sari Kosonen

Adobe/AOP
Arktisilla alueilla ilmastonmuutos etenee neljä kertaa nopeammin kuin muualla.

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista maailmanlaajuisista terveysuhkista tällä vuosisadalla. Sään ääri-ilmiöiden, kuten myrskyjen, tulvien, helleaaltojen ja kuivuuden lisääntyminen vaikuttaa suoraan terveyteen ja hyvinvointiin. Ilmaston lämmetessä myös eläinvälitteiset taudit leviävät entistä tehokkaammin ja laajemmalle.

Ilmastonmuutos ja terveys -akatemiaohjelmassa (CLIHE) tutkitaan ja ennakoidaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia terveysriskejä ja yhteiskunnallisia seurauksia. Ohjelmaan kuuluu seitsemän tutkimuskonsortiota, joissa on yhteensä 29 osahanketta. Suomen Akatemia rahoittaa ohjelmaa yhdeksällä miljoonalla eurolla.

CLIHEn vuosiseminaarissa pääluennon piti Uumajan yliopiston professori Birgitta Evengård . Hän on tutkinut erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksia pohjoisiin alueisiin.

– Arktisilla alueilla ilmastonmuutos etenee neljä kertaa nopeammin kuin muualla. Ne ovat ikään kuin laboratorio sille, mitä maapallolla tulee tapahtumaan, Evengård totesi.

Ikiroudan sulaminen on hälyttävää

Jäätiköiden sulamisesta ja merenpinnan tason nousemisesta puhutaan paljon. Vähemmälle huomiolle on jäänyt ikiroudan sulaminen.

Tiedetään, että kun ikirouta sulaa, maaperästä vapautuu hiilidioksidia ja metaania, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Vähemmän tunnettua on, että maaperästä voi vapautua myös vaarallisia taudinaiheuttajia.

Lue myös

– Ikiroudan sulaminen on hälyttävää, ja sen vaikutuksista tiedetään liian vähän. Tutkimukseen tarvitaan lisää rahoitusta pian, Evengård sanoi.

Zoonoosit yleistyvät

Evengård on huolissaan myös luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä.

– Ilmastonmuutoksen seurauksena jotkut lajit ovat voittajia ja toiset häviäjiä. Voittajia ovat usein pienet, lyhytikäiset eläimet, jotka ovat myös vaarallisten tautien kantajia, Evengård kertoi.

Zoonoosit yleistyvät. Odotettavissa on, että pohjoisilla alueilla, kuten Suomessa, esiintyy tulevaisuudessa myös sellaisia zoonoosien aiheuttajia, joita meillä ei tällä hetkellä todeta.

Climate Change and Health -seminaari järjestettiin Suomen Akatemiassa 1. marraskuuta.

Kirjoittajat

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030