Terveydenhuolto

Influenssa- ja RSV-tartunnat eivät ole vähentyneet

Huippuviikot olivat vuodenvaihteessa.

Ulla Toikkanen

Adobe/AOP

Korona-, RSV- ja influenssatartuntoja todetaan edelleen runsaasti, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Niina Ikonen.

Koronatartuntojen määrä näyttäisi nyt olevan jonkin verran vähenemässä. Siihen on saattanut vaikuttaa tartuntatautipäivärahan loppuminen vuodenvaihteen jälkeen. Ihmiset eivät ole menneet virallisiin koronatesteihin yhtä useasti kuin ennen. Tämä voi myös vaikuttaa pieneen laskuun.

Ikonen ei käytä termiä kolmoisepidemia, jota esiintyy mediassa. Epidemiasta voidaan hänen mielestään puhua RSV- ja influenssatartuntojen kohdalla, koska ne ovat kausiluontoisia. Sen sijaan koronatartunnat esiintyvät enemmänkin aalloittain. Varsinaista kausiluontoisuutta ei koronatartunnoissa ole vielä havaittavissa.

Influenssa-aktiivisuus on hyvin runsasta

Tartuntatautirekisterin tiedon perusteella influenssatartunnoissa huippuviikot näyttäisivät sijoittuneen vuodenvaihteeseen. Nämä tartunnat ovat jonkin verran laskeneet tammikuun ensimmäisellä viikolla verrattuna joulukuun viimeisiin viikkoihin.  

– Käynnit terveyskeskuksissa influenssan vuoksi näyttävät olevan hieman laskusuunnassa. Nämä ovat siis influenssan kaltaisen taudin vuoksi tehtyjä käyntejä, jotka perustuvat diagnoosikoodiin ja joita ei kaikkia ole laboratoriovarmennettu, Ikonen sanoo.

Kokonaisuudessaan influenssa-aktiivisuus on nyt hyvin suurta suurimmassa osassa maata. Tartuntamäärät saattavat olla korkeita vielä usean viikon ajan ja kasvaa edelleen.

Lue myös

Vuodenvaihteen viikoittaiset influenssalöydösmäärät vastaavat tällä hetkellä tilannetta ennen pandemiaa Tartuntatautirekisterin perusteella.

Kaava RSV-tartunnoissa

Myös RS-virustartuntoja on raportoitu Tartuntatautirekisteriin runsaasti joulukuussa, erityisesti vuodenvaihteessa.

Suomessa oli ensimmäinen RSV-epidemia vuosi sitten vuodenvaiheessa koronapandemian alkamisen jälkeen. Tartuntatautirekisteriin raportoidut löydösmäärät ovat nyt hieman alhaisemmat kuin vuosi sitten samaan aikaan.  

– Saman kaavan on havaittu toistuvan RSV-tartuntojen pitkäaikaisseurannassa. Joka toinen vuosi on suurempi epidemia, ja pienempi epidemia näyttäisi sijoittuvan isompien epidemioiden väliin.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030