Terveydenhuolto

Influenssaa liikkeellä eniten kahteen vuoteen

Rokotteen suojateho ei ole yhtä hyvä kuin syksyllä ja talvella epidemian myöhäisen ajankohdan vuoksi.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Joulukuussa 2021 influenssalöydöksiä raportoitiin enemmän kuin kertaakaan koronapandemian aikana, mutta tammi-helmikuussa tapausmäärät vähenivät. THL:n tartuntatautirekisterin mukaan influenssalöydösten viikoittaiset määrät ovat lähes kaksinkertaistuneet joka viikko huhtikuun alun jälkeen. 

– Kiertävät influenssavirukset ovat olleet pääasiassa influenssa A(H3N2) -viruksia. Euroopassa tehdyissä tutkimuksissa on arvioitu, että tämän kauden influenssarokotteen suojateho influenssa A(H3N2) -virusta vastaan on kohtalainen. Suomen osalta rokotteen suojatehoa ei ole voitu vielä laskea luotettavasti, koska laboratoriovarmennettuja influenssalöydöksiä on ollut niin vähän, sanoo THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen tiedotteessa.

Epidemian myöhäisen ajankohdan vuoksi rokotteen aikaansaama suojateho ei ole yhtä hyvä kuin vielä syksyllä ja talvella. Tästä syystä iäkkäillä ja muilla influenssan riskiryhmillä tulisi harkita viruslääkityksen käyttöä jo taudin varhaisessa vaiheessa, rokotussuojasta riippumatta. 

Lue myös

Aiempaa useammalla influenssarokote

Tällä influenssakaudella Suomessa on annettu noin 1,9 miljoonaa influenssarokoteannosta, mikä on enemmän kuin aikaisempina influenssakausina. Alle 7-vuotiaista lapsista noin kolmasosa on rokotettu, yli 65-vuotiaista aikuisista kaksi kolmasosaa ja työikäisistä noin neljännes. 

– Influenssarokotteita on vielä jäljellä ja rokotteen voi edelleen ottaa, jos sitä ei ole vielä tällä epidemiakaudella saanut. Erityisesti rokotusta suositellaan iäkkäille ja riskiryhmään kuuluville. Rokotteen antama suoja syntyy 1–2 viikossa, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteen mukaan.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030