Terveydenhuolto

IS: Lääkäri ja kätilö syytteessä tyttövauvan kuolemasta

Syyttäjä vaatii vankeusrangaistusta.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut käsittely tapauksesta, jossa keisarileikkauksella syntynyt tyttövauva kuoli Naistenklinikalla Helsingissä joulukuussa 2017, kertoo Ilta-Sanomat.

Synnytyksestä vastannut kätilö ja erikoislääkäri ovat syytteessä kuolemantuottamuksesta. Erikoislääkäri syytetään lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vauva oli ajautunut kohdussa tilaan, joka johti lopulta vakavaan hapenpuutteeseen ja elintoimintojen hiipumiseen. Synnytyksestä vastannut kätilö otti yhteyttä lääkäriin aamuyöllä neljän aikaan, mutta syyttäjän mukaan lääkäri ei ollut tavannut äitiä tai tehnyt tilanteesta kokonaisarviota.

Synnytyksestä vastannut kätilö pyysi vastuukätilöäkin ottamaan yhteyttä lääkäriin, joka ei edelleenkään pitänyt sykekäyrää hälyttävänä tai ryhtynyt synnytystä edistäviin toimiin.

Lue myös

Syyttäjän mukaan synnytyksestä vastannut kätilö ei ollut itse varmistanut, että lääkäri tulisi paikalle.

Lääkäri päätti keisarileikkauksesta hieman ennen aamuseitsemää. Vauvan tila huononi nopeasti. Lapsi kuoli samana päivänä.

Syyttäjä vaatii lääkärille ja kätilölle vankeusrangaistusta, joka voidaan määrätä ehdollisena. Helsingin käräjäoikeus antaa tapauskesta tuomion myöhemmin.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030