Terveydenhuolto

Jätevesiseuranta sen tietää: Kokaiinin käyttö on lisääntynyt

Amfetamiinia käytetään laajasti, mutta aiempaa vähemmän.

Maria Nummela

Adobe/AOP

Jätevesitutkimuksen mukaan amfetamiinia käytetään edelleen laajasti koko maassa. Käyttömäärät ovat kuitenkin edeltäviin vuosiin nähden matalampia. Tänä kesänä kokaiinin käyttö ylitti amfetamiinin pääkaupunkiseudulla viikonloppuisin, ensimmäistä kertaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seuranta tämän vuoden maaliskuulta kattaa 27 kaupunkia lähialueineen ja noin 60 prosenttia Suomen väestöstä. Turusta, Tampereelta ja Helsingistä on lisäksi julkaistu jatkuvan jätevesiseurannan tulokset elokuuhun saakka. Näytteet tähän otetaan sunnuntai- ja maanantaiaamun välisenä aikana, jolloin tulokset kuvaavat hyvin viikonloppukäyttöä.

Tutkittujen huumeiden osalta Lahden ja Mikkelin suuunnalla käyttömäärissä näkyi selvää laskua. Lappeenrannassa suunta on päinvastoin nouseva.

Amfetamiinin käytön lasku alkoi viranomaisten laajoista huumetakavarikoista keväällä 2021. Käyttö ei ole palautunut tämän jälkeen aiemmalle, ennätykselliselle tasolle. Kokaiinin saatavuus Euroopassa on parantunut. Kokaiinin käyttö Tamperetta pohjoisempana on pääsääntöisesti vähäistä.

Ekstaasia jätevesitutkimuksen mukaan käytetään joka puolella Suomea, mutta myös tämän käyttö on vähentynyt useilla paikkakunnilla. Metamfetamiinia käytetään tällä hetkellä varsin vähän.

Lue myös

Muuntohuumeista yleisimpiä ongelmakäytössä olevia aineita, kuten synteettisiin katinoneihin kuuluvia alfa-PVP:tä ja alfa-PHP:tä, on todettu jätevesitutkimuksissa pieniä määriä säännöllisesti ainoastaan pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä Vihdin Nummelan puhdistamon alueella. Maaliskuun keräyksessä alfa-PHP:tä todettiin lisäksi Kokkolassa, Vaasassa, Seinäjoella, Pietarsaaressa ja Savonlinnassa. Näissä kaupungeissa todetut määrät olivat pääkaupunkiseutua suuremmat.

Muuntohuumeiden käytön alueelliset ja ajalliset vaihtelut ovat jätevesitutkimuksen mukaan selvästi perinteisempiä huumausaineita suurempia.

Kirjoittajat

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030