Terveydenhuolto

Jo viisi lääkäriä valittu hyvinvointialueiden johtoon

Moni hyvinvointialuejohtajan paikkaa havitelleista on hakenut useamman alueen johtoon, mutta lääketieteen tohtori Marina Erhola on toistaiseksi ainoa kahden hyvinvointialueen johtoon valittu. Erhola valitsi Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen väliltä Pirkanmaan.

Hanna Kauppinen

Mikko Käkelä
Lääketieteen tohtori Marina Erhola valittiin sekä Päijät-Hämeen että Pirkanmaan hyvinvointialueen johtoon. Erhola valitsi jälkimmäisen.

Hyvinvointialuejohtajien valinnoissa on päästy yli puolivälin. Tämän jutun valmistumisen aikaan 21 hyvinvointialueesta 14 on valinnut johtajansa. Tiedot perustuvat Kuntaliiton keräämään nimilistaan.

Ilman vakituista hyvinvointialuejohtajaa ollaan vielä Keski-Suomen, Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueilla.

Keski-Uuttamaata lukuun ottamatta hyvinvointialuejohtajan vaali käydään kaikkialla kesäkuun aikana. Keski-Uudellamaalla haku aiotaan käynnistää vasta elokuun alussa.

Jo valituista hyvinvointialuejohtajista viisi on koulutukseltaan lääkäreitä. He ovat Etelä-Savon Santeri Seppälä (erikoislääkäri), Länsi-Uudenmaan Sanna Svahn (lääketieteen tohtori), Pirkanmaan Marina Erhola (lääketieteen tohtori), Pohjois-Pohjanmaan Ilkka Luoma (yleislääketieteen erikoislääkäri) sekä Vantaan ja Keravan Timo Aronkytö (erikoislääkäri).

Sairaanhoitopiirin johtajina valituista ovat toimineet Lapin Jari Jokela (varatuomari), Varsinais-Suomen Tarmo Martikainen (diplomi-insinööri), Keski-Pohjanmaan Minna Korkiakoski-Västi (hallintotieteiden maisteri), Pohjanmaan Marina Kinnunen (kauppatieteiden tohtori) ja Etelä-Pohjanmaan Tero Järvinen (terveystieteiden maisteri).

Lue myös

Satakunnan hyvinvointialueen johtoon valittu Kirsi Varhila on toiminut sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Kanta-Hämeen Olli Naukkarinen on kauppatieteiden maisteri ja työskennellyt kaupunginjohtajana. Pohjois-Savon Marko Korhonen toimi puolestaan pitkään maakuntajohtajana. Hän on yhteiskuntatieteiden tohtori. Kainuun Jukka Lindberg on toiminut sosiaali- ja terveysjohtajana. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri, eMBA.

Monet tehtävään valituista hakivat useamman hyvinvointialueen johtoon. Kuitenkin toistaiseksi ainoastaan Marina Erhola on tullut valituksi kahteen paikkaan, sekä Päijät-Hämeeseen että Pirkanmaaalle. Erhola päätyi valitsemaan Pirkanmaan. Tämän seurauksena Päijät-Hämeen valintaprosessi alkoi alusta, mutta uusi valinta on määrä tehdä toisen hakukierroksen jälkeen 27. kesäkuuta.

Kirjoittajat

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030