Terveydenhuolto

Jos jokainen liikahdus sohvalta jääkaapille lasketaan, täyttyy  liikuntasuositus helposti

UKK-instituutti: Urheilullisen on vaikeampi saavuttaa tavoitteita, jos kuntotaso otetaan huomioon.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Kymmenen minuutin minimiaika liikunnalle ei ole perusteltu, joten ohje on poistettu suosituksista. UKK-instituutin tutkija Henri Vähä-Ypyän tutkimuksessa seurattiin 1645 iältään 20–64-vuotiasta suomalaista. Heillä oli lantiollaan viikon ajan liikemittari yhtenä osana laajempaa Kunnon Kartta 2017 -väestötutkimusta.

– Lyhyesti tuossa on kyse siitä, kuinka mitata liikkumisen suosituksen täyttyminen. Suositus pohjautuu enemmän kysyttyyn dataan, mutta nykyisin mittauksissa käytetään pääasiassa liikemittareita, sanoo Vähä-Ypyä tiedotteessa.

Vähä-Ypyän tutkimuksessa todetaan, että liikemittarit tarjoavat tarkempaa tietoa liikkumisesta, mutta tiedon käytölle ei ole vielä tiedekentällä yhdessä sovittuja suosituksia. Ainoastaan kyselyjen käyttäminen määritettäessä liikkumisen suositusten täyttymistä ei ole toimiva tapa.

Liikkumisen suositusten määrittelyssä on mittaamisen kannalta ongelmallista se, otetaanko yksilön kunto ennalta huomioon vai ei. Kunnoltaan paremmat täyttävät suositukset helpommin kuin kehnossa kunnossa olevat. Jos oma kuntotaso otetaan huomioon, tilanne kääntyy päinvastaiseksi. Hyväkuntoiset eivät täytäkään suositusta todennäköisemmin, vaan heikomman kuntotason omaavien kunnon huomioiva liikkumisen määrä on suurempaa kuin hyväkuntoisten.

– Mikäli jokainen lyhytkin mitattu liikahdus lasketaan, käytännössä kaikki suomalaiset täyttävät vaatimuksen vähintään 150 minuutin viikoittaisesta liikkumisesta. Lyhyet siirtymät sohvalta jääkaapille tuskin tuottavat toivottuja vasteita hengitys- ja verenkiertoelimistölle, Vähä-Ypyä havainnollistaa tiedotteessa .

Lue myös

Jos data-analyysissa huomioidaan fysiologisten vasteiden vaatimat ajat liikkumiselle, ei 150 minuutin viikottaista tavoiteta saavuta enää läheskään yhtä moni.

– Kysyttyyn dataan verrattuna mitatun datan analysointi kuuden minuutin liukuvaa keskiarvoa käyttäen näyttäisi toimivan parhaiten, valottaa Vähä-Ypyä.

Edellä kuvatulla tavoin analysoituna tähän tutkimukseen osallistuneista naisista 69 % ja miehistä 66 % täytti liikkumisen suosituksen. Kun analyysissä huomioitiin henkilön kestävyyskunto, kyseiset osuudet suosituksen täyttäneistä olivat naisilla 25 % ja miehillä 16 %. Koko väestötasolla osuudet ovat todennäköisesti pienemmät.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030