Terveydenhuolto

Jouko Lönnqvist saa Kalle Achté -palkinnon

Tiiamari Pennanen
Psykiatrian Tutkimussäätiö

Emeritusprofessori Jouko Lönnqvist saa vuoden 2023 Kalle Achté -palkinnon tunnustuksena merkittävästä työstä mielenterveyden ja psykiatrian edistämisestä Suomessa.

Palkinnon myöntää Psykiatrian Tutkimussäätiö.

Lönnqvist työskenteli yli 20 vuotta Kansanterveydenlaitoksen tutkimusprofessorina ja mielenterveysosaston johtajana sekä sittemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Lönnqvistin tutkimustyön merkittävä painopiste on ollut itsetuhoinen käyttäytyminen ja itsemurhien ehkäisy. Muita keskittymisen kohteita ovat olleet vakavat mielenterveyshäiriöt ja mielenterveyden tutkimuksen edistäminen.

Palkintoperustelujen mukaan Jouko Lönnqvist on poikkeuksellisen laaja-alaisella osaamisellaan ja määrätietoisella toiminnallaan luotsannut suomalaisen psykiatrian kehitystä ja ollut mukana nostamassa sen kansainväliselle tasolle. Hänelle on leimallista visiönäärisyys ja kyky nähdä kokonaisuuksia.

Lue myös

Lönnqvist on toiminut lukuisissa laajoissa kotimaisissa ja kansainvälisissä tutkimushankkeissa. Hän on kirjoittajana yli 560 vertaisarvioidussa kansainvälisessä tieteellisessä artikkelissa ja on laajasti siteerattu. Lisäksi hän on ohjannut 40 väitöskirjaa.

Lönnqvist on Kalle Achté -palkinnon seitsemäs saaja. Palkintoa on jaettu vuodesta 1996 lähtien monipuolisesti ansioituneelle suomalaiselle psykiatrille.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen


Faktat

Jouko Lönnqvist

– psykiatri, psykoterapeutti ja ryhmäpsykoanalyytikko

– sai dosentin arvonimen vuonna 1977, jolloin myös väitteli tohtoriksi

– Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessorina ja Mielenterveysosaston johtajana 1986–2008. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Mielenterveys - ja päihdepalveluiden osastonjohtaja vuosina 2009–2011.

–Työskennellyt myös professorina Tampereen ja Helsingin yliopistoissa sekä Lapinlahden sairaalassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030