Terveydenhuolto

Kansanterveyspalkinto Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintamallille

Malli on osoitus siitä, että lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia voidaan edistää kaikilla yhteiskunnan sektoreilla.

Sari Kosonen
Adobe /AOP
Toimintamallissa kiusatulle lapselle tai nuorelle tarjotaan tarvittaessa turvallinen paikka, jossa on paikalla välittävä aikuinen.

Vuoden 2022 Kansanterveyspalkinto on myönnetty K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintamallille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jakama palkinto on tunnustus valtakunnallisesti merkittävästä kansanterveyden hyväksi tehdystä työstä.

K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke tarkoittaa sitä, että kauppa tarjoaa kiusatulle lapselle tai nuorelle tarvittaessa turvallisen paikan, jossa on aina paikalla välittävä aikuinen. Tämä on tarjonnut muillekin toimintamallin puuttua kiusaamiseen.

Lue myös

Kiusaamisvapaa vyöhyke sai alkunsa 2020 Tervakosken K-Marketista, ja syksystä 2021 alkaen se on otettu käyttöön pysyvänä toimintatapana kaikissa lähes 800 K-Marketissa ympäri Suomen. K-Marketien yhteistyökumppani Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL on tukenut kauppiaita ja kauppojen henkilökuntaa toimintamallin kehittämisessä ja käyttöönotossa sekä räätälöinyt kauppiaille koulutusta kiusaamistilanteiden käsittelyyn.

MLL:n tuottama Välittävän aikuisen muistilista sisältää neuvoja siitä, miten jokainen voi toimia kiusaamista nähdessään. Kauppoihin on jaettu myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin yhteystietokortteja sekä Kiusaamisvapaa vyöhyke -julisteita.

Kansanterveyspalkinto jaettiin tänä vuonna kahdeksannen kerran. Viimevuotinen palkinto jaettiin Sekaisin Kollektiivin Sekasin-chat-palvelulle.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030