Terveydenhuolto

Kantaan kertyy kaksi miljoonaa asiakirjaa päivässä

Kuukaudessa sote-ammattilaiset hakevat tietoja Kannasta keskimäärin 14 miljoonaa kertaa.

Anne Seppänen
Anne Seppänen

Kanta-palveluihin tallentuu päivittäin yli kaksi miljoonaa uutta asiakirjaa, kertoo Kanta-palvelut.

Kannassa on terveydenhuollon potilastietoja 6,5 miljoonasta eri henkilöstä. Asiakirjoja on yhteensä kolme miljardia. Sosiaalihuollon asiakirjoja on 1,4 miljoonasta eri henkilöstä. Asiakirjoja on yhteensä 74 miljoonaa.

Kuukaudessa sote-ammattilaiset hakevat tietoja Kannasta keskimäärin 14 miljoonaa kertaa.

Julkisessa terveydenhuollossa Potilastiedon arkistoa käyttävät kaikki toimijat. Yksityisen terveydenhuollon yrityksistä sitä käyttää kaksi kolmasosaa.

Nykyään kaikki julkisen ja yksityisen terveydenhuollon organisaatiot sekä apteekit käyttävät vuonna 2010 avattua Resepti-palvelua. Vuoden aikana sähköisiä reseptejä kirjoitettiin Kannan avulla 28 miljoonaa kertaa.

Lue myös

Suurin osa aikuisista käyttää Omakantaa

Omakannan käyttäjiä oli viime vuonna 3,5 miljoonaa ja Omakantaa käytettiin 37 miljoonaa kertaa. Eniten Omakantaa käyttävät 18–65-vuotiaat suomalaiset. Näissä ikäluokissa sitä käyttää 82–83 prosenttia väestöstä. 66–75-vuotiaista Omakantaa käyttää 72 prosenttia. Yli 76-vuotiaiden luku on 43 prosenttia. Alle 18-vuotiaista Omakantaa käyttää 11 prosenttia. Käyttäjiä on eniten suurissa kaupungeissa, Etelä-Suomessa ja Lapissa.

Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönotto etenee tällä hetkellä vaiheittain sekä julkisessa että yksityisessä sosiaalihuollossa. Julkisesta sosiaalihuollosta Kantaa käyttää 74 prosenttia, mutta yksityisestä sosiaalihuollosta vain 0,3 prosenttia.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030