Terveydenhuolto

Karbapeneemeille resistentit Escherichia coli -havainnot kasvussa – ECDC: "Uusi uhka"

Tuore raportti käsittelee 874 tapausta Euroopassa.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Karbapeneemeille resistentin, blaNDM-5-geeniä kantavan Escherichia coli -bakteerin raportoidut määrät ovat kasvaneet Euroopassa, kertoo EU:n tartuntataudeista vastaava virasto ECDC tuoreessa raportissa. Virasto kuvaa tilannetta uudeksi uhkaksi EU- ja EEA-maille.

Raportti käsittelee 874 tapausta, joissa blaNDM-5-geeniä kantavaa Escherichia coli -bakteeria oli eristetty 13 maassa vuosina 2012–2022. Mukana oli 45 tapausta Suomesta. Ne olivat vuosilta 2016–2022.

Noin 85 prosenttia tapauksista linkittyi matkaan Euroopan ulkopuolelle, lähinnä Afrikkaan ja Aasiaan, mutta on toisiinsa läheisesti linkittyviä tapauksia, jotka saattavat olla maan sisäisiä tartuntoja.

ECDC:n mukaan blaNDM-5-geeniä kantava Escherichia coli leviää maailmalla nopeasti ja laajalla maantieteellisellä alueella. Tämän vuoksi Euroopassakin on riski, että infektioiden määrä kasvaa muutamassa vuodessa.

Virasto patistaakin vahvistamaan bakteerikantojen varhaista havaitsemista ja kontrollia.

Iso osa eristetyistä kannoista oli resistenttejä myös esimerkiksi aminoglykosideille, fluorokinoloneille ja trimetopriimi-sulfametoksatsoliyhdistelmälle.

Lue myös

ECDC arvioi, että vuosittain yli 35 000 ihmistä kuolee EU- ja EEA-maissa infektioihin, joihin liittyy mikrobilääkeresistenssi.

ECDC:n raportti: Increase in Escherichia coli isolates carrying blaNDM-5 in the European Union/European Economic Area, 2012–2022 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla on lisätietoa karbapeneemiresistenssistä.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030