Terveydenhuolto

Infektiotilanne ruuhkauttaa terveyspalveluja Pohjois-Pohjanmaalla

Vuodeosastoilla on koronapotilaita noin 120.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Hengitystieinfektioiden määrä, erityisesti koronatartunnat, ovat selvässä kasvussa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella .

Tämä näkyy sote-keskusten kiireettömän hoidon puhelinpalvelujen ruuhkautumisena sekä vuodeosastohoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrän kasvuna. 

Erityisesti koronatartuntojen nopea kasvu ja rokotusten lisääntynyt kysyntä on ruuhkauttanut sote-keskusten kiireettömän hoidon puhelinpalveluja. 

Hyvinvointialueen vuodeosastoilla on koronapotilaita noin 120. Vuodeosastokuormitus kohdistuu perusterveydenhuoltoon.

Useilla lievä taudinkuva

Valtaosa sairastuneista on iäkkäitä potilaita, joiden yleisin osastohoitoon joutumisen syy on yleistilan lasku.

Monilla taudinkuva on lievä ja erikoissairaanhoidon tarve on toistaiseksi vähäistä. Kiireetöntä leikkaustoimintaa ei ole jouduttu supistamaan.

Myös alueen kotisairaaloissa on pahentuneen infektiotilanteen takia merkittävästi kasvanutta palvelutarvetta, mutta tilanteeseen on pääsääntöisesti pystytty vastaamaan.

Päivystyksissä hoidetaan vain välitöntä hoitoa vaativat sairaudet ja vammat. Päivystykset ovat ruuhkautuneet kasvavan infektiotilanteen takia.

Lue myös

Kanta-Häme jatkaa perusvalmiudella

Kanta-Hämeen sairaaloiden koronakuormitus on tällä hetkellä kohtalaisen suuri maakunnan kaikilla vuodeosastoilla. Hoidossa on runsaat 30 koronapositiivista henkilöä. Tehohoidossa ei ole ollut koronapotilaita syksyn aikana.

Kanta-Hämeen pandemia- ja kriisivalmiusryhmä päätti, että toistaiseksi jatketaan perusvalmiudella. Tilannetta seurataan tarkasti. 

Hyvinvointialueella on tehty jo etukäteen tarvittavia valmiussuunnitelmia ja ohjeistuksia päivitetään tilanteen mukaan tarvittaessa. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030