Terveydenhuolto

Kaunialan sairaala kuntouttaisi Ukrainan sotavammapotilaita

Viime vuonna sairaalassa oli muutamia ukrainalaisia ja lisää voidaan ottaa, jos Ukraina haluaa heitä lähettää.

Anne Seppänen
Kaunialan sairaala
Kaunialan sairaala, entiseltä nimeltään Kaunialan sotavammasairaala, on kuntoutussairaala, joka on alun perin perustettu sotainvalidien hoito- ja kuntoutuslaitokseksi.

Kaunialan sairaalassa kuntoutettiin viime vuonna muutamia ukrainalaisia sotavammapotilaita.

Sotilaat päätyivät Kaunialaan läheisen vastaanottokeskuksen kautta.

– Yhteydenotto tuli Kauniaisten kaupungilta, kertoo toimitusjohtaja Mervi Ahlroth.  

Lisääkin oltaisiin valmiita kuntouttamaan, mutta ainakaan toistaiseksi uusia ukrainalaispotilaita ei ole lähetetty Kaunialaan.

– Meillä on kyky, halu ja mahdollisuus kuntouttaa heitä. Viime vuonna kuntoutetuista potilaista opimme, millaisesta kuntoutuksesta he hyötyvät. Ainakin Kauniaisten kaupungin kanssa meillä on hyvä yhteistyö, jos kuntoutettavia tulee tälle alueelle, Ahlroth kertoo.

Apua tarjolla

Kaunialasta on oltu yhteydessä niin Ukrainaan kuin Suomi-Ukraina-seuraankin ja tarjottu apua, mutta toistaiseksi avuntarjoukseen ei ole tartuttu.

Johtava ylilääkäri Kalevi Hietaniemi ei tarkkaan tiedä mistä tämä johtuu, kun Ukrainassa tiedetään olevan paljon kuntoutustarvetta, mutta otaksuu, että apua lienee tarjolla lähempänäkin.

– Olemme tarjonneet ihan pysyvää kiintiötä ukrainalaisille. Se ei tietenkään voi olla kovin iso, koska meillä on velvoitteita hyvinvointialueille, mutta pienen kiintiön voisimme laittaa pysyväksi, Hietaniemi kertoo.

Myös viime vuonna Kaunialassa hoidetut potilaat on kutsuttu takaisin kotimaahan.

– Ukraina tarvitsee jokaisen miehen. Ilmeisesti heille tehdään siellä palvelukelpoisuuskartoitusta siitä, millaisissa tehtävissä he voisivat palvella, kertoo Hietaniemi.  

Ensimmäiset potilaat ”pro bono”

Viime vuonna hoidettujen potilaiden lukumäärää Hietaniemi ei kerro, mutta määrä on ”muutamia”. Asiasta ei ukrainalaisten toiveesta ja turvallisuussyistä myöskään tiedotettu silloin, kun potilaat olivat hoidossa.

Heidän kuntoutuksensa hoidettiin Kaunialassa ”pro bono”, hyväntekeväisyytenä. Jos toiminnasta tulisi pitkäaikaisempaa, sille olisi kuitenkin mietittävä jokin rahoitus.

Kaunialan sairaala, entiseltä nimeltään Kaunialan sotavammasairaala, on kuntoutussairaala, joka on alun perin perustettu sotainvalidien hoito- ja kuntoutuslaitokseksi. Attendo osti Kaunialan Sairaalan liiketoiminnan viime kesänä. Sairaala jatkaa toimintaansa itsenäisenä yhtiönä.

Kuntoutusta leikkausten jälkeen

Kaunialassa ei tehdä leikkaustoimenpiteitä.

– Ukrainalaiset potilaamme olivat saaneet akuutin hoidon ja ensivaiheen tarvittavat leikkaushoidot jo Ukrainassa. Meillä he saivat post-akuuttia kuntoutusta leikkausten ja vammojen jälkeen, Hietaniemi kertoo.

Lue myös

Tyypillisiä sotavammoja ovat nykyään erilaiset ylä- ja alaraajavammat. Hyvät suojavarusteet, kypärät ja luotiliivit, suojaavat muuten, mutta raajoihin tulee vammoja luodeista ja sirpaleista. Myös räjähdysten aiheuttamat painevammat ovat tavallisia. Murtumiin liittyy usein hermo- ja verisuonivammoja.

– Usein vammat vaativat toistuvia leikkauksia ja niiden jälkeen pitkiä kuntoutuksia, Hietaniemi kertoo.

Hoito auttoi myös psyykkisesti

Kaunialassa ei anneta psyykkistä kuntoutusta, mutta silmiinpistävää oli, että sotavammoista toipuvat potilaat hyötyivät hyvästä hoidosta ja huolenpidosta myös henkisesti.

– He tulivat apean oloisina, leuka rinnassa, mutta kun he täällä hyvissä tiloissa saivat hoitoa, kuntoutusta ja hyvää ruokaa, ja kokivat olevansa arvostettuja, psyykkinen vointi parani selvästi. Potilaat itsekin kiinnittivät tähän huomiota, Hietaniemi kertoo.

Koskettavaa myös henkilökunnalle oli, kun nuoret ukrainalaiset miehet kohtasivat sairaalan osastolla suomalaisia, yli satavuotiaitakin sotaveteraaneja.

– Osa hoidossa olevista veteraaneista on vielä hyvissä voimissa ja pystyi keskustelemaan heidän kanssaan, Hietaniemi kertoo.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030