Terveydenhuolto

Kela: Kela-korvausten leikkaukset iskisivät suurin kaupunkeihin

Jos leikkaukset toteutetaan hallituksen esityksen mukaisesti, paljon asiakkaita voi siirtyä yksityiseltä julkiselle.

Anne Seppänen
Katri Lehtola / Kela

Hallituksen esittämät leikkaukset Kela-korvauksiin kohdentuisivat eri tavalla eri hyvinvointialueille, osoittaa Kelan tutkijoiden laskelma. Valtaosa leikkauksista kohdentuisi suuriin kaupunkeihin. Poikkeuksena ovat fysioterapian korvausleikkaukset, jotka osuisivat eniten Itä-Suomeen.

Euroissa leikkaukset osuisivat kokonaisuudessaan eniten Helsinkiin (9,5 milj. euroa), Länsi-Uudellemaalle (6,8 milj. euroa), Varsinais-Suomeen (6,6 milj. euroa) ja Pirkanmaalle (5,8 milj. euroa). Puolet leikkauksista kohdistuisi näille alueille.

Esitetyt leikkaukset kohdistuvat eniten radiologiaan (32 prosenttia) ja yksityislääkäreiden vastaanottopalkkioista (30 prosenttia) maksettaviin korvauksiin. Toimenpiteiden, laboratoriotutkimusten ja fysioterapian osuudet ovat kukin noin 12–14 prosenttia.

Hyvinvointialueittain isoja eroja

Yksityislääkäreiden vastaanottopalkkioiden korvausleikkaukset vaikuttaisivat saajaa kohti eniten helsinkiläisiin ja varsinaissuomalaisiin. Radiologisten tutkimusten korvausleikkaukset kohdistuisivat uusimaalaisiin, pohjoispohjalaisiin ja pohjoiskarjalaisiin.

Lääkäreiden toimenpidepalkkioissa leikkaukset kohdistuisivat saajaa kohti laskettuna eniten Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Laboratoriotutkimuksissa leikkaukset kohdistuisivat erityisesti Pohjanmaalle ja Etelä-Savoon.

– Alueellisiin eroihin vaikuttaa moni tekijä. Esimerkiksi alueelliset erot yksityisten terveyspalveluiden saatavuudessa ja kysynnässä, väestön iässä ja väestön sairastavuudessa, kertoo Kelan erikoistutkija Timo Hujanen tiedotteessa .

Lue myös

Fysioterapian Kela-korvauksissa suurimmat menettäjät olisivat Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Karjala. Näillä alueilla korvauksia on maksettu saajaa kohti noin kolmannes enemmän kuin keskimäärin. Tämä selittyy todennäköisesti sillä, että väestö on siellä vanhempaa ja sairaampaa.

Yksityiseltä julkiselle?

Jos palvelujen käyttö ja kustannukset säilyisivät jatkossa vuoden 2021 tasolla ja Kela-korvauksia leikattaisiin esityksen mukaisesti, Kela-korvaukset kattaisivat jatkossa noin 4 prosenttia mainittujen yksityisten terveyspalveluiden maksuista. Tähän mennessä se on ollut arvioiduissa palveluissa noin 13,5 prosenttia.

– Jos korvausleikkaukset toteutetaan esityksen mukaan, asiakkaita saattaa siirtyä paljonkin yksityiseltä julkiselle. On epävarmaa, riittävätkö hallituksen tähän varaamat 10 miljoonaa euroa, sanoo Hujanen.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030