Terveydenhuolto

Kela maksoi eniten sairausvakuutusetuuksia

Tartuntatautipäivärahahakemusten määrä moninkertaistui.

Tiiamari Pennanen
Katri Lehtola

Kelan maksamien etuuksien määrä kasvoi viime vuonna 1,5 prosenttia. Euromääräisesti eniten maksettiin sairausvakuutusetuuksia: 4,8 miljardia euroa. Tämä oli 8 prosenttia enemmän kuin edelllisvuonna.

Sairausvakuutusetuuksia sai 70 prosenttia väestöstä. Niihin kuuluvat muun muassa lääkekorvaukset, sairauspäivärahat ja vanhempainpäivärahat.

Eniten kasvoivat tartuntatautipäivärahan etuusmenot. Sitä maksettiin 115,4 miljoonaa euroa, mikä on neljä kertaa niin paljon kuin ensimmäisenä pandemiavuonna 2020.

Lue myös

Tartuntatautipäivärahahakemusten määrä moninkertaistui. Kelaan rekrytointiin lisää etuuskäsittelijöitä ratkaisemaan sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan hakemuksia. Myös monien muiden etuuksien hakemusmäärät lisääntyivät koronaepidemian vuoksi.

Omakannan käyttö lisääntyi huomattavasti. Palveluun kirjauduttiin vuoden aikana yli 42 miljoonaa kertaa, ja sitä käytti yli 3,8 miljoonaa ihmistä. Yhtenä syynä voi olla Omakantaan tullut EU:n koronatodistus, jota alettiin lokakuussa käyttää myös kansallisesti koronapassina.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030