Terveydenhuolto

Kela: Yli puolet suomalaisista saa vuosittain lääkekorvauksia

Kustannukset kasvavat, eikä kasvua välttämättä saada taitettua.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Viimeisen vuosikymmenen aikana lääkekorvauksia on saanut joka vuosi yli puolet suomalaisista, kertoo Kela.

Kaikista Kelan maksamista sairausvakuutuskorvauksista isoin osuus, 39 prosenttia, on juuri lääkekorvauksia.

– Tämä kertoo lääkkeiden keskeisestä roolista potilaiden hoidossa, sanoo Kelan erikoistutkija Kati Sarnola tiedotteessa .

Jokainen sosiaaliturvaan kuuluva suomalainen on oikeutettu Kelan lääkekorvauksiin asuinpaikasta tai muista tekijöistä riippumatta. Korvausjärjestelmä on asiakkaalle helppo ja nopea, sillä korvauksen saa apteekissa lääkkeen oston yhteydessä.

Eniten tukea kalleimpiin lääkeostoihin

Eniten tukea kansalainen saa kalleimpiin lääkeostoihin. Korvaukset jakautuvat peruskorvaukseen, jossa korvaus on 40 prosenttia lääkkeen hinnasta, ja erityiskorvausluokkiin, joista alemmassa korvaus on 65 ja ylemmässä 100 prosenttia lääkkeen hinnasta.

Lääkekorvausten kustannukset yhteiskunnalle kasvavat. Tämä näkyy erityisesti erityiskorvauksissa, jotka olivat 67 prosenttia lääkekorvausten kustannuksista vuonna 2022.

– Tämä johtuu siitä, että korvauksen piiriin on otettu uusia, aiempaa kalliimpia lääkkeitä. Ne ovat tyypillisesti erityiskorvattavia. Lisäksi Suomen väestö ikääntyy, mikä lisää lääkehoitojen tarvetta, Sarnola selvittää.

Hän arvelee, ettei kustannusten nousua välttämättä saada taitettua. Järjestelmää pystyttäisiin kuitenkin kehittämään siten, että kustannusten kasvu pysyy kohtuullisena sekä yksilöille että yhteiskunnalle.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030