Terveydenhuolto

Kelan lääkemääräyspalaute muistuttaa biosimilaarien määräämisestä 

Lääkärit saavat vastedes uusia työkaluja biologisten lääkkeiden hintavertailuun.

Ulla Toikkanen

Adobe/AOP

Kelan lääkemääräyspalaute kannustaa lääkäreitä pohtimaan lääkevalmisteiden kustannuksia ja edullisempien biosimilaarien käyttöä. 

Tänä vuonna lääkemääräyspalaute lähetetään niille yli 1 900 lääkärille, jotka ovat vuonna 2021 määränneet tai uusineet reseptin sellaisesta biologisesta lääkevalmisteesta, jolle olisi ollut markkinoilla vaihtoehtoinen edullisempi biosimilaarivalmiste.

Lääkärin pitäisi ensisijaisesti valita vertailukelpoisista ja vaihtoehtoisista biologisista lääkevalmisteista hinnaltaan edullisin, jos ei ole lääketieteellisesti perusteltua toimia toisin. Varovaisenkin arvion mukaan biosimilaarien käytön lisäämisellä voitaisiin säästää vuosittain jopa miljoonia euroja.

Lääketietokannan tuleva päivitys mahdollistaa biologisten lääkkeiden hintavertailun lääkkeitä määrätessä. Biologiset lääkkeet on vertailussa ryhmitelty Fimean tekemän luokittelun mukaisesti. Päivitys tulee käyttöön eri potilastietojärjestelmissä vuoden 2022 loppuun mennessä.

Lue myös

Kelan kohdennettu palaute lähetetään vuosittain

Kelan lääkemääräyspalaute on kolmiosainen. Se koostuu osalle lääkäreistä lähetettävästä kohdennetusta palautteesta, julkisesta lääkemääräyssovelluksesta sekä lääkäreiden henkilökohtaisista lääkemääräystiedoista, joiden palautepalvelu on uudistumassa syksyllä 2022.

Lääkemääräyspalautteen tarkoituksena on edistää rationaalista lääkehoitoa ja haastaa lääkäreitä pohtimaan tapaa, jolla he määräävät lääkkeitä. Lääkemääräyspalaute on saatavilla kokonaisuudessaan osoitteesta kela.fi/reseptit.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030