Terveydenhuolto

Kelan määrärahat nepsy-nuorten kuntoutuspalveluihin uhkaavat loppua kesken vuoden

Kela on joutunut rajoittamaan kuntoutukseen pääsevien määrää.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Lasten ja nuorten neuropsykiatrisen kuntoutuksen tarve on kasvanut voimakkaasti, ja Kelan määrärahat näihin liittyviin kuntoutuspalveluihin uhkaavat loppua syksyllä. Kela esittää sosiaali- ja terveysministeriölle lisärahoitusta palvelujen turvaamiseksi.

Lasten ja nuorten neuropsykiatristen häiriöiden kuntoutuspalvelut järjestetään rahoituksella, jonka eduskunta myöntää Kelalle vuosittain harkinnanvaraisiin kuntoutuspalveluihin.

Kelan laskelmien mukaan lisärahoituksen tarve olisi kuluvalle vuodelle 8,5 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle laskettu tarve olisi 8,9 miljoonaa euroa, vuodelle 2025 8,2 miljoonaa ja vuosiksi 2026–2027 yhteensä 20 miljoonaa.

Kustannuksia on arvioitu uudelleen edellisten vuosien asiakasmäärien kehityksen, kilpailutettavien palvelujen hankkimiskustannusten ja tulevien vuosien indeksitarkistusten pohjalta.

Kela hankkii harkinnanvaraisen kuntoutuksen palvelut tarjouskilpailulla tai rekisteröitymismenettelyllä yksityisiltä kuntoutuksen palveluntuottajilta.

Lue myös

Asiakasmäärät ylittäneet odotukset

Koska palvelujen asiakasmäärät ovat olleet ennakoitua suurempia, Kela on jo joutunut rajoittamaan kuntoutukseen pääsevien asiakkaiden määrää. LAKU-perhekuntoutukseen voidaan ottaa kuluvana vuonna 1 200 uutta asiakasta ja Oma väylä -kuntoutukseen 1 870 uutta asiakasta.

Kela järjestää harkinnanvaraisen kuntoutuksen varoilla myös perhekursseja lapsille, joilla on diagnosoitu aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD) tai autismikirjon häiriö. Perhekurssien asiakaspaikoista yli 95 prosenttia täyttyi jo alkuvuonna.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030