Keskushermostoon vaikuttavien kipulääkkeiden käytön kasvu herättää huolta
Kelan sosiaalilääketieteellinen neuvottelukunta muistuttaa väärinkäytön riskistä.
Kelan sosiaalilääketieteellinen neuvottelukunta on huolissaan keskushermostoon vaikuttavien kipulääkkeiden, kuten opioidien ja gabapentinoidien, käytön kasvusta.
Opioidien käyttö on yleistymässä 65 vuotta täyttäneillä. Erityisesti oksikodonin käyttäjämäärä ja kulutus ovat kasvaneet.
Vuonna 2024 opioideja osti noin seitsemän prosenttia väestöstä, eli noin 370 000 henkilöä. Käyttäjistä vain noin 8 prosentilla oli syöpäsairaus, vaikka opioidien tehokkuudesta on näyttöä juuri syöpäkivun hoidossa.
Gabapentinoideja osti vuonna 2024 noin kolme prosenttia väestöstä. Neuvottelukunnan mukaan huomattavaa on lääkkeiden suuri kulutus suhteessa käyttäjämäärään.
Vastaavasti opioideja käyttää suurempi joukko, mutta niiden kulutus on pienempi.
Neuvottelukunta muistuttaa, että valmisteiden käyttö pitkäaikaisen kivun hoidossa vaatii huolellista harkintaa, kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa ja hoitosuhteen jatkuvuutta. Riippuvuuden ja väärinkäytön riski on merkittävä.
Panostusta lääkkeettömään hoitoon
Neuvottelukunnan mukaan pitkäaikaisen kivun lääkkeettömän hoidon saatavuutta täytyy parantaa. Tilausta olisi myös erilliselle kipukuntoutukselle.
Kipupotilas hyötyy hoitosuhteen jatkuvuudesta, ammattilaisten välisestä yhteistyöstä sekä lääkkeettömien hoito- ja kuntoutusmuotojen yhdistämisestä.
Kaikkien kivunhoidon menetelmien pitää perustua riittävään tutkimusnäyttöön.
Kelan sosiaalilääketieteellinen neuvottelukunta käsitteli pitkäaikaisen kivun hoitoa kokouksessaan maanantaina 19.5.2025.
Terveyskylä Pro -palvelussa julkaistiin viime talvena opas opioidien käytöstä pitkäaikaisen kivun hoidossa. Se on kehitetty Hus Kipuklinikalla lääkäreiden tueksi lääkityksen indikaatioiden ja riskien arviointiin.