Terveydenhuolto

Kestävän terveydenhuollon kurssi ja tutkimusryhmä starttasivat Helsingin lääkiksessä

– Ilmastonmuutos on mitä suurimmassa määrin terveyskysymys, Kristiina Patja sanoo.

Minna Pihlava
Adobe

Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa alkoi viime syksynä uusi kurssi Kestävä terveydenhuolto ja globaalit terveysuhat . Kyseessä on viiden opintopisteen kurssi, jonka rakentamisesta on vastannut terveydenhuollon professori Kristiina Patja .

Kurssi kuuluu terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelman Väestön terveys -osioon. Sen pystyy suorittamaan myös avoimen yliopiston puolella. Patjan mukaan ainakin yksi lääkäri suoritti kurssin ensimmäisten joukossa syksyllä.

Uusi kurssi on jo menossa, ja kolmas suoritusmahdollisuus on maalis-toukokuussa.

Kurssin perustamisen taustalla on Maailman terveysjärjestön WHO:n vuodelta 2018 peräisin oleva linjaus, että ilmastonmuutos on maailman suurin terveysuhka.

– Ilmastonmuutos on mitä suurimmassa määrin terveyskysymys, Patja sanoo.

Lue lisää: Miten jokainen lääkäri voi edistää kestävää kehitystä?

Osaltaan kurssin tekivät ajankohtaiseksi Suomessa toteutetut hankkeet kuten Eko-sote (Ekologisesti kestävän sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteet ja ohjausmekanismit). Kurssin sisältö koottin yhdessä aihetta Helsingin yliopistossa Humus-hankkeessa tutkineiden ihmisten kanssa.

Kurssilla halutaan antaa eväitä terveydenhuollon arkeen. On esimerkiksi osiot lääkkeisiin liittyvästä kestävästä kehityksestä ja amalgaamista, josta syntyy EU:n alueella edelleen jätettä yli 400 kilogrammaa vuodessa. 

Kristiina Patja on mukana tuoreessa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan Helsinki Planetary Health Hub -tutkimusryhmässä.

Terveydenhuollon ympäristövaikutukset syntyvät arjessa hoitoprosesseista, hankinnoista ja kliinisistä valinnoista, Patja muistuttaa. 

Hän on suorittamassa aiheesta University of Londonin vastaavaa kurssia. Kestävyysajattelu on Patjan mukaan Britannian terveydenhuollossa pidemmällä kuin Suomessa ja sisältää enemmän konkretiaa kuin hän on täällä tottunut näkemään. Sairaaloilla on esimerkiksi konkreettisia päästövähennystavoitteita ja niille aikataulu.

Lue lisää: Kestokäyttöiset leikkaussalivaatteet tulivat Peijakseen

Kristiina Patja on mukana myös tuoreessa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan Helsinki Planetary Health Hub -tutkimusryhmässä, jonka hän perusti apulaisprofessori Paulus Torkin kanssa viime marraskuussa.

Kyseessä on monialainen tutkijayhteisö. Tarkoitus on virittää tutkimusyhteistyötä sekä Suomen sisällä että kansainvälisesti. 

Tarkoitus on käsitellä ekologisen kestävyyden lisäksi sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä terveydenhuollossa.

Lue lisää: Anestesian ilmastovaikutusta voi pienentää

Täydennys 15.2.: Juttuun lisätty tieto Kestävä terveydenhuolto ja globaalit terveysuhat -kurssin soveltuvuudesta vapaasti valittaviin opintoihin.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030