Terveydenhuolto

Kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Pääkaupunkiseudulla alfa-PVP:n käyttö on lisääntynyt merkittävästi.

Ulla Ora
Adobe

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta jätevesitutkimuksesta selviää, että kokaiinia käytetään yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Sen sijaan pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä käytön kasvu on viime aikoina taittunut.

Useissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella kokaiinin käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia.

Myös amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa kasvaneet merkittävästi verrattuna edelliseen valtakunnalliseen seurantaan vuonna 2022.

– Kokaiinin käytön leviäminen koko maahan on jatkumoa jo pitkään jatkuneeseen kokaiinin käytön lisääntymiseen Suomessa. Viikonloppuihin painottuva kokaiinin käyttö viittaa satunnaiskäytön lisääntymiseen erityisesti muutamissa suurimmissa keskuskaupungeissa, THL:n oikeustoksikologian tiimipäällikkö Teemu Gunnar arvioi tiedotteessa .

Nyt julkaistut huumeiden valtakunnallisen jätevesiseurannan tulokset ovat tämän vuoden maaliskuun näytteenotosta 29 kaupungista lähialueineen. Lisäksi Helsingistä, Turusta ja Tampereelta on julkaistu jatkuvan jätevesiseurannan tulokset tämän vuoden toukokuun loppuun saakka. Laaja tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Amfetamiini on eniten käytetty huume valtaosassa maata. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella amfetamiinin käyttö on lisääntynyt edelliseen keräysajankohtaan verrattuna.

– Amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa nousseet vuosien 2021 ja 2022 vähenemisen jälkeen korkeammalle kuin koskaan, sanoo kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä tiedotteessa.

Alfa-PVP:n käyttö on lisääntynyt Etelä-Suomessa

Synteettisiin katinoneihin kuuluvaa alfa-PVP:tä todetaan jätevesitutkimuksissa säännöllisesti Suomessa. Alfa-PVP on yleisin ja pisimpään laajalti päihdekäytössä esiintynyt uusi psykoaktiivinen aine Suomessa.

Helsingin ja lähialueiden jatkuvassa seurannassa alfa-PVP:n käyttö on lisääntynyt merkittävästi vuoden 2022 alusta lähtien. Käyttö oli tänä keväänä ennätyksellisellä tasolla. Synteettisiä katinoneja käytetään tyypillisesti osana huumeiden ongelmakäyttöä pistämällä.

Ekstaasin käyttömäärät ovat moneen muuhun huumeeseen verrattuna pysyneet tasaisina vuodesta 2012 lähtien.

Lue lisää: Kysy huumeista

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030