Terveydenhuolto

Koronaviruslääke Paxlovid otetaan käyttöön Husissa

Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään viiden vuorokauden kuluessa.

Hanna Kauppinen

Adobe/AOP

Hus ottaa käyttöön suun kautta otettavan Paxlovid-koronaviruslääkkeen, Hus kertoo tiedotteessaan .

Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt lääkkeen kohderyhmät. Husin erikoissairaanhoidon hoitavat yksiköt aloittavat välittömästi lääkkeen käytön seurannassa oleville immuunipuutteisille potilailleen, tietyille syöpäpotilaille sekä kroonista keuhkosairautta sairastaville. Lääke on tarkoitettu aikuisille.

Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronataudin hoitoon. Se estää viruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Lääkettä otetaan viiden vuorokauden ajan ja se on potilaalle maksuton.

Husin verkkosivulle  on koottu kohderyhmän potilaille tietoa siitä, ketkä kuuluvat erikoissairaanhoidon seurannassa oleviin kohderyhmiin ja miten heidän tulee toimia lääkityksen saamiseksi.

Lue myös

Paxlovidin aloittaminen edellyttää, että tartunta on todettu laboratoriotestillä. Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään viiden vuorokauden kuluessa. Tämän vuoksi kannattaa hakeutua testiin nopeasti. Lisätietoa oireista ja testiin hakeutumisesta on koottu Husin verkkosivulle .

Lääkkeen vaikuttavina aineina ovat nirmatrelviiri ja ritonaviiri. Ritonaviirilla on tunnettuja yhteisvaikutuksia joidenkin muiden lääkeaineiden kanssa. Tämän vuoksi Paxlovid ei sovellu kaikille ja hoitava lääkäri arvioi lääkkeen aloituksen potilaalle.

Kirjoittajat

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030