Terveydenhuolto

Korruptio vaikeuttaa todistusten saamista Ukrainan yliopistoista

Lääkisopintojen jatkaminen muualla voi tyssätä opintosuoritusotteen puuttumiseen.

Anne Seppänen

Deniz Sahinin kotialbumi
Ukrainassa lääketiedettä opiskeleva Deniz Sahin on ollut kevään amanuenssina Kokkolassa.

Ukrainalaisissa yliopistoissa lääketiedettä opiskelevilla suomalaisilla on hankaluuksia saada opintosuoritusotteitaan yliopistoilta. Tämä taas vaikeuttaa heidän mahdollisuuksiaan päästä suorittamaan kursseja suomalaisissa yliopistoissa.

– Emme saa asiakirjoja, esimerkiksi opintosuoristusotteita ukrainalaisista yliopistoista. Siihen on monia syitä, ja tätä on tapahtunut ennenkin. Ilmeisesti yliopistot pelkäävät, että opiskelijat lähtevät jonnekin muualle opiskelemaan, ja siksi opintosuoritusotteita ei anneta helposti, kertoo Harkovassa Karazin yliopistossa lääketiedettä opiskelevat Deniz Sahin .

Lääkärilehti on haastatellut häntä aiemminkin

Tänä vuonna opintosuoritusotteiden saaminen on ollut entistä vaikeampaa. 

– Olen yrittänyt soittaa ja lähettänyt sähköpostia, mutta kukaan ei reagoi asiaan. Silti tentit on pidetty. 

Vaikka maksaisit, et tiedä onko todistus aito

Asiapapereista myös pyydetään maksuksi suuria summia. Sahin on kuullut, että joiltain opiskelijoilta on vaadittu esimerkiksi 1500 euron maksua opintosuoritusotteesta. 

– Yliopiston toimistoissa on ihmisiä, jotka yrittävät myydä todistuksia, mutta vaikka maksaisit, et tiedä onko tietoja rekisteröity tietokantaan ja onko todistus aito. 

Korruptio on Ukrainassa yleistä, ja Sahin arvelee, että tilanne on sodan aikana voinut pahentua.

Hänen mukaansa niin Oulun kuin Helsingin yliopistot ovat suhtautunut Ukrainassa lääketiedettä opiskeleviin myönteisesti ja ovat tarjoamassa sodan ajaksi suojaa ja mahdollisuutta suorittaa kursseja. Todistukset aikaisemmista suorituksista ovat kuitenkin tarpeen. 

– Nyt takerrumme Ukrainan korruptioon. Se ei ole oikein.

Monia suomalaisia opiskelijoita tilanne stressaa Sahinin mukaan kovasti. 

Lue myös

Sahin on ollut myös yhteydessä Ukrainan suurlähetystöön ja ehdottanut, voisiko se pyytää todistuksia opiskelijoiden puolesta. Hän kuitenkin ymmärtää, että suurlähetystö on kovassa paineessa sodan keskellä. 

Hän myös vastasi Twitterissä presidentti Zelenskyin twiittiin ja kertoi siinä yliopistojen korruptiosta. Sen jälkeen oman yliopiston dekaani otti Sahiniin nopeasti yhteyttä. Edelleen on kuitenkin epäselvää, milloin hän saa todistuksensa. 

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030