Terveydenhuolto

Kroonisten sairauksien hoito lähes pysähtynyt Ukrainassa

WHO: Terveydenhuoltoon on isketty 64 kertaa vajaan kuukauden aikana.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Kuukauden kestäneellä sodalla Ukrainassa on ollut tuhoisat seuraukset maan terveydenhuollolle. Infrastruktuurin tuhoutuminen ja lääkintätarvikkeiden logistiikkaketjujen katkeaminen asettavat miljoonat ihmiset suureen vaaraan, tiedottaa Maailman terveysjärjestö WHO .

Kroonisten sairauksien hoito on likipitäen täysin pysähtynyt, koska pääsyä lääkkeisiin, hoitopaikkoihin tai terveydenhuollon ammattilaisten luokse ei enää entiseen tapaan ole. Noin tuhat terveydenhuollon toimipistettä sijaitsee lähellä aktiivista konfliktialuetta tai alueilla, joiden hallinta on vaihtunut.

Lähes seitsemän miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan maan sisällä, ja naapurimaihin on paennut noin neljä miljoonaa. Useilla heistä on kroonisia sairauksia.

Myös koronarokotukset ovat pysähtyneet. Ennen invaasiota maassa rokotettiin ihmisiä 50 000:n päivätahtia. Helmikuun lopun jälkeen ainoastaan 175 000 ihmistä on saanut koronarokotuksen.

Sairaaloita on muutettu haavoittuneiden hoitopaikoiksi. Noin puolet maan apteekeista on kiinni. Useat terveydenhuollon työntekijät ovat pakomatkalla tai eivät muuten kykene työskentelemään.

Lue myös

Hyökkäykset terveydenhuoltoon jatkuvat

WHO on vahvistanut 64 hyökkäystä terveydenhuollon yksikköihin 25 päivän aikana (24.2.–21.3.). Tämä tarkoittaa kahdesta kolmeen hyökkäystä päivässä. Niissä on kuollut 15 ihmistä ja haavoittunut 37. WHO tuomitsee hyökkäykset tiukasti.

– Hyökkäykset riistävät jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevilta ihmisiltä pääsyn hoitoon, joka on usein elämän ja kuoleman kysymys. Terveydenhuolto ei ole, eikä sen ikinä pitäisi olla, kohde, sanoo WHO:n Ukrainan edustaja Jarno Habicth tiedotteessa.

Sodan alettua WHO on uudelleen järjestellyt henkilökuntaa ja projekteja, jotta se voisi tukea Ukrainan terveydenhuoltoa ja sen työntekijöitä. Se on toimittanut maahan ja naapurimaihin lääkintätarvikkeita sekä hätätilanteiden lääkintäjoukkoja.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030