Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44353, www.laakarilehti.fi/e44353

Kun sota pitkittyy

Miten konfliktin pitkittyminen näkyy avustustyössä ja mitä siitä seuraa? Kolme lääkäriä kertoo.

Ulla Toikkanen

Inari Listo

anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri

Gaza

Inari Listo  työskenteli Gazan eteläosassa Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n kenttäsairaalassa kuusi viikkoa viime joulukuun lopusta lähtien. Husin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri halusi lähteä Gazaan avustustyöhön, koska hätä oli valtava. 

Terveydenhuolto oli Gazassa tasokasta ennen sotaa. Nyt se on romahtanut. Tarpeet ovat suuret kaikilla lääketieteen aloilla. 

Sodan jatkuminen näkyy terveydenhuollossa muun muassa operaatioiden pidentymisinä. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kenttäsairaala on toiminut nyt vuoden.

Vastaavaa lääkevalikoimaa kuin Suomessa ei ollut, ja siksi oli selvittävä niukilla lääkkeillä. Esimerkiksi sevofluraanista oli pulaa, mutta toimituskatko oli onneksi väliaikainen.

Kipulääkkeinä käytettiin parasetamolia, ibuprofeenia, tramadolia ja morfiinia sekä neuropaattiseen kipuun gabapentiiniä. 

Myös kipulääkkeistä oli paikoitellen vajetta, esimerkiksi mikstuuramuotoa lapsille ei välttämättä ollut saatavilla koko ajan. Kivunhoitoon käytettiin myös perifeerisiä puudutuksia aina kun mahdollista. 

Räjähdys- ja ampumisvammoja

Listo teki anestesialääkärinä periaatteessa samanlaista työtä kuin Suomessa, mutta hieman eri välineillä ja toisenlaisen ryhmän kanssa. 

Suurin osa vammoista oli räjähdysten tai ampumisten aiheuttamia, ja niitä leikkasi delegaattien ja paikallisten työntekijöiden tiimi kenttäsairaalan kahdessa leikkaussalissa.

Sinnikkäästi eteenpäin 

Liston mukaan gazalaiset olivat todella sinnikkäitä ja osasivat pitää yllä huumoria hämmästyttävällä tavalla. Paikalliset terveydenhuollon ammattilaiset tekivät töitä täysipainoisesti.

– Jaksaminen ei heiltä loppunut. He olivat hyväksyneet, että täytyy tehdä mitä voidaan ja jatkaa sinnikkäästi eteenpäin. 

Punaisen Ristin delegaattien rotaatiomallin mukaan kohteessa työskennellään joko kuusi viikkoa tai kolme kuukautta. Välissä on pakollinen kahden viikon loma, jos työjakso on kolme kuukautta. 

Liston mukaan kuusi viikkoa jaksoi hyvin, vaikka konflikti on karmiva ja sen jatkuminen tuntuu kamalalta.

– Pitää vetää aika tarkat rajat, mitä jää miettimään ja mitä purkaa toimintaan.

Turvallisuudesta huolehdittiin

Listolla säilyi turvallisuuden tunne hyvänä koko työjakson, josta pari viikkoa oli tulitaukoa. Ollessaan päällä sotatilanne näkyi ja kuului jatkuvasti. 

Punainen Risti huolehti hyvin turvallisuudesta. Ohjeet olivat tiukat. Jos räjähti kuuluvasti, toimintaohjeet tulivat pian.

Listo on viestitellyt paikallisten terveydenhuollon työntekijöiden kanssa kotiin palaamisen jälkeen. Tilanne Gazassa on traaginen, koska konflikti on jatkunut tulitauon jälkeen.

– Eskalaatio on ollut aikamoinen, ja monia vaaratilanteita on tullut. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että porukka jatkaa töitä samanlaisella hyvällä asenteella kuin meidän tiimimme.

Kariantti Kallio

anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri

Jemen, Burundi, Ukraina, Keski-Afrikan tasavalta, Haiti, Itä-Kongo

Pitkittyneet sodat ja konfliktit näkyvät terveydenhuollossa muun muassa lääkkeiden tai tuotteiden toimitusketjujen äkillisinä katkeamisina, kertoo Husin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Kariantti Kallio

Hän on ollut Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön avustustyössä kaksi kertaa Jemenissä ja Burundissa sekä kerran Keski-Afrikan tasavallassa, Ukrainassa, Haitissa ja viimeksi Itä-Kongossa.

Kun maa ajautuu sotaan, terveydenhuollon painopiste siirtyy traumapotilaiden ja sotavammojen hoitoon. Esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoito jää vähemmälle.

Kallio on myös nähnyt, ettei terveydenhuollon opetusta enää ole tai sen taso on laskenut. Kouluista on vähennetty opettajia, professoreja ja muuta henkilökuntaa. 

– Vaikutukset ovat kauaskantoiset. Joissakin ammattikunnissa ei ole enää työtä jatkavaa sukupolvea. 

Resurssien puute ilmenee myös erikoistumisessa. Pitää lähteä ulkomaille, koska kotimaassa erikoistuminen ei onnistu. 

– Tämä on kuitenkin kallista. Jos lähtö silti onnistuu, lääkäri ei välttämättä palaa takaisin kotimaahansa valmistuttuaan.

Ukraina oli erilainen

Kallio oli Ukrainassa huhtikuussa 2022. Kukaan ei silloin tiennyt, minkälaista apua tarvitaan koska maassa oli kehittynyt terveyden- ja sairaanhoito.

Ei myöskään tiedetty, miten raskas, mekanisoitu sota vaikuttaa.

Kallio ja ryhmä kiersivät ympäri Ukrainaa selvittämässä tarpeita. Hän teki enimmäkseen lääketieteellistä arviointia, mutta oli jonkin verran myös sairaalassa muussa kuin kliinisessä työssä. 

– Kiersimme ensin Pohjois-Ukrainassa Žytomyrin alueella, josta Venäjän armeija oli juuri vetäytynyt. Tämän jälkeen siirryimme idemmäs Donetskin alueelle.

Lääkärit Ilman Rajoja on pitänyt kaikilla Kallion työjaksoilla hyvää huolta ammattilaisten turvallisuudesta. 

Epätasa-arvo näkyy

Jokainen Kallion avustusmatka on tuonut esiin maailman epätasa-arvoisuuden. 

Hänen on vaikea hyväksyä, että ihmisen selviytymismahdollisuudet muodostuvat alusta asti sen mukaan, mihin päin maailmaa on sattunut syntymään. Tämä on niitä perimmäisiä syitä, miksi Kallio kiinnostui avustustyöstä.

Vaikka sodat ja konfliktit tuntuvat saavan ihmisistä esiin pahimmat puolet, ne tuovat hänen mukaansa välillä ilmi myös ihmisten parhaimpia piirteitä. Niitä ovat yhteisöllisyys, lähimmäisestä välittäminen ja rohkeus toimia pelkojen sekä uhkien keskellä.

– Aika merkittäviä tekoja tehdään sodissa ja konflikteissa toisten ihmisten puolesta. Se on toisaalta myös rohkaisevaa.

Juho Kahranaho

Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri

Länsiranta, Haiti

Auttamisen halu motivoi Juho Kahranahoa  lähtemään avustustyöhön maailmalle. Kymenlaakson keskussairaalan anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri ajatteli lisäksi, että voisi olla ammatillisesti hyödyllistä haastaa itseään erilaisissa olosuhteissa. Kahranaho työskenteli Punaisen Ristin avustustyöntekijänä Länsirannalla ja Haitissa vuonna 2021.

Työstä kertyi monenlaisia oppeja. Uusissa olosuhteissa oli Suomea rajatummat resurssit, joilla piti opetella pärjäämään. Hänestä oli erityisen arvokasta työskennellä moniammatillisissa ja -kulttuurisissa ympäristöissä.

Kahranaho toimi Haitin maanjäristyksen jälkeen anestesialääkärinä kirurgisessa kenttäsairaalassa osana kansainvälistä tiimiä. 

Sopeutumista tilanteisiin

Länsirannalla hänen piti mennä koronasairaalaan avustamaan, mutta sairaalaan ei tullutkaan potilaita. Työkomennuksille on hänen mukaansa tyypillistä, että muuttuviin tilanteisiin pitää osata mukautua ja tehdä muutakin kuin oli alun perin tarkoitus.

– Meninkin avustamaan Palestiinan Punaista Puolikuuta kenttäsairaalan kehittämisessä. Koulutimme henkilökuntaa ja autoimme kaikessa, missä pystyimme.

Gazassa oli juuri ollut eskaloitunut konfliktitilanne, kun Kahranaho saapui Länsirannalle. Sen vuoksi terveydenhuollossa haluttiin varautua muuttuviin tilanteisiin ja kehittää kapasiteettia, vaikka Länsirannalla ei ollut akuuttia sotatilaa. Niin ikään luonnonkatastrofeihin, kuten maanjäristyksiin, oli syytä varautua.

Palestiinan Punaisen Puolikuun vastuulla on ambulanssitoiminta, jota tehostettiin koulutuksella. Kahranaho oli myös mukana parantamassa traumatiimin toimintaa.

Maalaisjärki mukaan

Punainen Risti pitää hänen mukaansa erittäin hyvää huolta työntekijöiden turvallisuudesta.

Suoranaisia vaaratilanteita ei tullut vastaan, mutta maalaisjärki piti olla mukana. 

– Haitin turvallisuustilanne oli huono, ja sen vuoksi liikkuminen oli rajoitettua. Vastaan ei kuitenkaan tullut mitään, joka olisi pelottanut ja uhannut turvallisuutta.

Avustustyöhön lähtevän pitää käydä Punaisen Ristin peruskoulutukset ja turvallisuuskurssi. Lisäksi ulkomaille tullessa käydään läpi turvallisuusopastus paikallisen organisaation kanssa.

Työkuormitusta pystyi Kahranahon mukaan hallitsemaan varsin hyvin. Haitissa hän päivysti vuorotellen paikallisen anestesialääkärin kanssa. Lepohetkiä ja vapaapäiviä järjestettiin aina mahdollisuuksien mukaan.

Kuormituksen hallitsemista auttoi myös hyvä valmistautuminen työkomennukselle ja työtovereiden vankka tuki. Kahranahon mielestä työjaksoon voi asennoitua, kun tietää kauanko se kestää. Hän esimerkiksi tiesi tarkkaan, kuinka kauan työskentelee Haitissa.

Kahranaho tekee parhaillaan tehohoidon lisäkoulutusta ja käy välillä tekemässä Helsingissä yliopistopalveluja. 

– Tämä vie paljon aikaa, mutta aion kyllä lähteä myöhemmin uudestaan avustustyöhön.

Lue lisää: ”Kokemus oli pysäyttävä”

Lue lisää: ”Paikallisille syntyi tunne, että heistä välitetään”

Lue lisää: Hyökkäys sairaalaan

Lue lisää: Gazan kaistan humanitaarinen kriisi syvenee

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030