Terveydenhuolto

Kuntoutuspsykoterapian saajien määrä kasvoi, mutta kustannukset laskivat ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen

Syytä ei toistaiseksi tiedetä.

Minna Pihlava

Kuntoutuspsykoterapiaan osallistuvien määrä jatkoi kasvua vuonna 2022, mutta sen kustannukset laskivat hieman edellisvuodesta ensimmäistä kertaa reiluun kymmeneen vuoteen, 106,6 miljoonasta 103,2 miljoonaan euroon.

Syytä ei toistaiseksi tiedetä.

– Kustannusten taustalla on monia asioita. Esimerkiksi käyntien tiheys vaihtelee eri terapiamuodoissa ja asiakkaan tarpeen mukaan. Varmaa tietoa siitä, miksi kustannukset ovat lähteneet nyt laskuun samaan aikaan, kun kuntoutuspsykoterapian saajien määrä yhä kasvoi, ei vielä ole, sanoo Kelan erikoistutkija Sari Miettinentiedotteen mukaan.

Viime vuonna kuntoutuspsykoterapiaa sai Suomessa 62 505 ihmistä. Määrä on lähes viisinkertaistunut vuodesta 2011, jolloin saajia oli 12 609.

Laki muuttui 2011. Sitä ennen kuntoutuspsykoterapia oli harkinnanvaraista.

Suurissa kaupungeissa eniten kustannuksia

Kuntoutuspsykoterapian kustannukset ovat korkeimmat suurten kaupunkien hyvinvointialueilla.

Tätä saattaa Miettisen mukaan selittää osittain paitsi asukkaiden, myös psykoterapeuttien korkeampi määrä sekä saatavilla olevat terveydenhuollon resurssit. 

Lue myös

Kuntoutuspsykoterapiaan pääsy voi olla sujuvampaa niillä alueilla, joilla terapiaa ennen vaadittava kolmen kuukauden hoitojakso toteutuu oikeaan aikaan ja asiakas saa tarvitsemansa lääkärinlausunnon ilman viiveitä.

– Toisaalta joillakin hyvinvointialueilla perusterveydenhuolto saattaa itse tarjota sellaisia mielenterveyspalveluita, jotka vähentävät tarvetta ohjata asiakkaita kuntoutuspsykoterapiaan. Kustannusten alhaisempi taso ei siis suoraan kerro siitä, että jollakin alueella apua ja tukea ei olisi saatavilla, Miettinen sanoo.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030