Terveydenhuolto

Kurkkumätä leviää Euroopassa

Suomessa ei toistaiseksi tapauksia.

Tiiamari Pennanen

Adobe/AOP

Euroopassa on todettu tänä vuonna tavallista enemmän kurkkumätää. Marraskuun 22. päivään mennessä tapauksia on ollut yhteensä 215 kymmenessä Euroopan maassa. Pohjoismaista mukana on Norja.

Kurkkumätä on Corynebacterium diphtheriae -bakteerin aiheuttama nielun, kurkunpään, nenän tai ihon tulehdus. Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n mukaan suurin osa tämän vuoden tapauksista on ollut ihodifteriaa.

Ne on todettu Afganistanista ja Syyriasta tulleilla pakolaisilla tai turvapaikanhakijoilla.

Suomessa kurkkumätää on todettu viimeksi 2015.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että difterian mahdollisuus tulee pitää mielessä, kun potilaalla on ihodifteriaan sopivia oireita. Näitä ovat huonosti paranevat katteiset haavaumat iholla tai nenän, nielun tai kurkunpään alueen katteinen tulehdus.

Lue myös

Difteriaa epäiltäessä tulee konsultoida heti virka-aikana sairaanhoitopiirin infektiolääkäriä ja päivystysaikana oman sairaanhoitopiirin tai Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiopäivystäjää. Virka-aikana tulee ottaa yhteys myös THL:n tartuntatautilääkäriin.

Nielusta, nenänielusta tai muusta kudosvauriosta tulee ottaa näytteet difteriaviljelyä ja PCR-testiä varten. Vastaanottavaan laboratorioon on hyvä olla yhteydessä ennen näytteen lähettämistä. 

Tavanomainen rokotesuoja riittää suojaamaan difterialta. Myös pakolaisille ja turvapaikanhakijoille suositellaan dT-rokotuksia.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030