Terveydenhuolto

Kustannukset katossa, kiitos pandemian

Kainuussa asuvan perusterveydenhuolto on 2000 euroa kalliimpi kuin espoolaisen.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Kuntaliitto kertoo perusterveydenhuollon kustannusten kasvaneen vuosina 2020 ja 2021. Syy tähän on selvä; pandemia. Se sekoitti kansantalouden ja toi kustannuksia, joihin kukaan ei osannut varautua.

Vuotta 2021 värittivät myös hoitovelka ja tämän purkaminen osittain. Lisäksi valtakunnallinen hoitohenkilöstöpula on hankaloittanut arkea.

Kaupungeissa on silti jatkettu palveluiden kehittämistä ja tehostamista.

Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon ikävakioimattomat kustannukset olivat vuonna 2021 yhteensä noin 1,138 miljardia euroa. Jos otetaan huomioon hintojen muutos, voidaan sanoa kokonaiskustannusten kasvaneen näissä kaupungeissa 0,4 prosenttia.

Korkeimmat ikävakioidut kustannukset olivat Kainuussa, 4402 euroa asukasta kohden. Listan toisessa päässä matalimmilla kustannuksilla ovat Sipoo (3433 e) ja Porvoo (3 446 e).

Vuoteen 2020 nähden suurimmat kasvut sosiaali- ja terveydenhuollon ikävakioituihin kustannuksiin löytyvät Salosta (6,8 %) ja Kauniaisista (6,7 %).

Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannusvertailuun osallistuivat Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Porvoo, Salo ja Sipoo. Kerava ja Loviisa eivät osallistuneet vuoden 2021 vertailuun.

Etelässä meni pohjoista paremmin

Jokaisessa suuressa kaupungissa samat kustannukset kasvoivat vuonna 2021. Muutosta oli 2,1–8,2 prosenttia. Yhteensä suuriksi luokiteltujen kaupunkien kulut olivat yli 4 miljardia euroa. Tällä summalla hoidettiin yli 1,5 miljoonan suomalaisen palvelut.

Lue myös

Kaupungeista korkeimmat kustannukset olivat Oulussa (2 876 e) ja Kuopiossa (2 842 e). Espoo ja Vantaa onnistuivat painamaan kustannukset matalimmiksi ollen molemmissa 2493 euroa asukasta kohden.

Kuntaliiton selvityksen mukaan suurten kaupunkien keskimääräiset kustannukset kasvoivat perusterveydenhuollon avohoidossa 16,8 prosenttia ja erikoissairaanhoidon somaattisen avohoidon osalta 9,4 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

Vertailussa ovat mukana Espoo, Kuopio, Lahti, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vantaa. Helsinki ei osallistunut vuoden 2021 vertailuun. Lukuihin sisältyy terveydenhuollon lisäksi tietoja sosiaalihuollosta, esimerkiksi vanhusten kotipalvelusta ja ympärivuorokautisesta hoidosta.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030