Kuumuus koettelee päivystyksiä
Pitkään jatkunut helteinen sää on kasvattanut potilasmääriä eri puolella Suomea.
Helteiden vuoksi Turun yliopistollisen sairaalan (Tyks) päivystyksessä on ollut selkeästi normaalia vilkkaampaa, etenkin viimeiset kaksi viikkoa. Päivystykseen on tullut normaalia enemmän kuivumisvaarassa tai muuten pulassa olevia iäkkäitä ihmisiä.
– Tyypillinen tilanne on, että potilas joutuu lattialle kaatumalla tai sängystä tippumalla, eikä enää pääse omin voimin ylös. Osa menee myös vapaaehtoisesti lattialle nukkumaan, koska siellä on viileämpää, kertoo Tyks Akuutin ylilääkäri Juha Peltonen .
Hänen mukaansa moni iäkäs asuu asunnossa, jossa ei ole kunnollista ilmastointia, mikä voi aiheuttaa isojakin terveystiskejä.
– Ensihoidon työntekijöiden mukaan asunnoissa on saattanut olla yli 30 astetta lämmintä, eikä mitään ilmastointia.
– Toivoisin, että iäkkäiden potilaiden omaiset pitäisivät yhteyttä helteillä, kysyisivät vointia ja auttaisivat asunnon viilentämisessä, koska moni ei osaa hakea apua asunnon kuumuuteen omin voimin. Toivon myös, että kotihoidon henkilökunta huomioisi kuumuuden ja auttaisi asunnon viilentämisessä.
Helteiden vuoksi Tyksin päivystykseen on jouduttu hälyttämään lisätyövoimaa muutamana päivänä. Peltosen mukaan potilaat on ruuhkista huolimatta saatu kohtuullisen hyvin jatkohoitoon.
Helle yhdistettynä päihteisiin koettelee
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen päivystys on ollut helteiden vuoksi kovilla. Helleaalto yhdistettynä loma-aikaan ja lisääntyneeseen päihteiden käyttöön ovat syinä päivystyskäyntien kasvuun.
Osastonylilääkäri Ville Hällbergin mukaan yhden helleviikon aikana päivystyksessä käy noin kymmenen potilasta keskiarvoa enemmän.
– Pienikin asiakasmäärien lisäys ruuhkauttaa päivystystä.
Hällbergin mukaan helteistä kärsivät erityisesti iäkkäät potilaat, joiden kunto on laskenut kuivumisen ja natriumin puutteen vuoksi. Myös sydänsairauksia ja eteisvärinöitä esiintyy helteiden vuoksi keskimääräistä enemmän.
– Kesäloma-aikana nautittu alkoholimäärä näkyy myös päivystyksessä, etenkin keski-ikäisillä miehillä.
Yksi päivystystä helteillä kuormittava ryhmä ovat aktiiviset nuoret, joille tulee tapaturmavammoja, esimerkiksi retkeillessä ja urheillessa. Myös skuutti- ja trampoliinionnettomuudet ovat yleisiä kesäkeleillä.
Pitkä hellejakso tulee monelle suomalaiselle yllätyksenä, vaikka etelänmatkoilla kuumuutta siedetään.
– Ulkomailla helteessä ei touhuta niin paljon kuin Suomessa. Siellä myös syödään paremmin, joten kuumuus ei välttämättä aiheuta ongelmia samalla tavoin kuin Suomessa.
Hällbergin mukaan Kanta-Hämeen päivystyksessä on helteelläkin normaalimiehitys.
– Ruuhkaisina päivinä vain työskentelemme tehokkaammin. Toisaalta Kanta-Hämeen päivystyksen perusmiehitys on varsin hyvä muun muassa kaikissa vuoroissa työskentelevien akuuttierikoislääkäreiden vuoksi. Pääsääntöisesti jonot ja työtaakka pysyvät kohtuullisina.
Oulun päivystys varautuu festivaaliruuhkaan
Poikkeuksellisen pitkä helle on koetellut etenkin Pohjois-Suomea. Oulun päivystyksissä se on näkynyt asiakasmäärien kasvuna erityisesti tämän ja edellisen viikon aikana.
– Eniten meitä työllistävät kuivuudesta kärsivät vanhukset ja sydänsairaat, kertoo apulaisylilääkäri Päivi Jaakkola Oulusta.
Myös lisääntyneeseen ulkona ja vesillä oleiluun liittyvät tapaturmat, etenkin yhdistettynä päihteiden käyttöön, ovat työllistäneet Oulun päivystystä. Ensi viikonlopusta odotetaan erityisen vilkasta Qstock-festivaalin vuoksi.
– Festarivieraat hoidetaan yleensä ensiapuryhmissä, mutta näin lämpimillä keleillä ihmiset juhlivat myös festivaalialueen ulkopuolella, mikä ruuhkauttaa päivystystä.
Perusterveydenhuollon lääkäriresurssia on lisätty ensi viikonloppua varten.
– Ruuhkautumista tulee varmasti, koska Oulussa on festivaalien lisäksi asuntomessut.