Terveydenhuolto

Lääkärien Apotti-kanteluun kertyi yli 580 allekirjoitusta

Kantelusta on tullut sen alullepanijalle vain kiitosta.

Anne Seppänen

JUSSI HELTTUNEN

Yleislääketieteen erikoislääkäri Saara Sotalan alullepaneman Apotti-kantelun allekirjoitti yli 580 lääkäriä. Allekirjoitusten kerääminen päättyi elokuun lopussa, ja Sotala on jättämässä kantelun loppuviikon aikana Valviralle.

– Olen saanut kantelusta vain positiivista palautetta. Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä ja kiitollisia siitä, että joku on puuttunut asiaan ja Apotin ongelmat saavat viimein huomiota, Sotala kertoo.

Hän teki kesällä lääkärien Facebook-ryhmässä päivityksen siitä, miten potilastietojärjestelmä Apotti vaikeuttaa hänen työtään Lohjan terveyskeskuksessa, vaikka hän ei itse ole koskaan käyttänyt Apottia. Päivitystä seurasi valtava kommenttien vyöry. 

Asiaa mietittyään Sotala päätti tehdä asiasta kantelun Valviralle. Alun perin hän ajatteli pyytää siihen vain muutaman tutun lääkärin allekirjoituksen.

Ongelmien vähättely harmittaa

Allekirjoitusilmoitusten ohella ihmiset ovat lähettäneet Sotalalle satoja kertomuksia ja kommentteja kokemuksistaan Apotin kanssa. Näistä Sotala kertoo mielellään Valviralle lisää, jos sitä pyydetään. Kanteluun hän on tehnyt tiivistelmän tärkeimmistä ongelmista. 

– Kommenteissa nousee esille Apotin vaikeakäyttöisyys. Monet ovat käyttäneet sitä vuosia, mutta kokevat etteivät osaa käyttää sitä hyvin ja pelkäävät tekevänsä huomaamattaan vakavan virheen. Etenkin lääkeosio koetaan vaikeaksi käyttää. 

Lue myös

Usein kommenteissa kerrotaan työn hidastumisesta ja vaikeutumisesta. Entiseen työtahtiin on vaikea päästä.

– Monet ovat myös harmissaan ja närkästyneitä siitä, miten työnantajan ja Apotin puolelta on vähätelty ongelmia, Sotala kertoo. 

Lääkäriliitto: Viesti on tärkeä kuulla

Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita toivoo aitoa vuoropuhelua asiasta. 

– Työntekijöiden viestiä sähköisten sairaskertomusten vaatimasta lisätyöstä, työtehokkuuden laskusta ja suoranaisesta potilasturvallisuuden vaarantumisesta olisi erittäin tärkeää kuulla, hän sanoo.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030