Terveydenhuolto

Lääkäriliitto tuomitsee rasismin

Kaikki potilaat tulee hoitaa tasa-arvoisesti ja syrjimättä.

Maria Nummela
Pekka Nykänen

Rasismi ei sovi yhteen lääkärinä toimimisen kanssa.

– Sekä viime kesän julkinen keskustelu että hiljattain julkaistut tutkimustulokset eri maista osoittavat, että rasismi on valitettavan yleistä suomalaisessa yhteiskunnassa ja sitä on myös terveydenhuollossa. Minä henkilökohtaisesti ja Lääkäriliitto instituutiona tuomitsemme ehdottomasti ja jyrkästi kaiken rasismin, toteaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen.

– Lääkärin tulee ehdottomasti hoitaa kaikki potilaat tasa-arvoisesti ja syrjimättä potilaan sairauden ja tarpeen edellyttämällä tavalla.

Lääkärien keskustelupalstoilla sosiaalisessa mediassa aiheesta on keskusteltu vilkkaasti viime aikoina. Asiasta on uutisoinut ainakin Yle .

Lääkäriliitto muistuttaa, että jokaisella työpaikalla tulee toimia siten, ettei rasismia ole. Työnantaja velvoitetaan yhdenvertaisuuslaissa edistämään yhdenvertaisuutta työpaikalla ja ehkäisemään syrjintää. Mikäli häirintää on, tulee tähän puuttua. Vähintään 30 henkilöä työllistävien paikkojen tulee laatia yhdenvertaisuussuunnitelma.

Lue myös

Yksittäisellä työntekijällä on oikeus puuttua syrjintään ja edellyttää työnantajalta toimia epäasiallisuuksien kitkemiseksi. Työturvallisuuslaki velvoittaa työntekijöitä välttämään työpaikalla muihin työntekijöihin kohdistuvaa häirintää ja epäasiallista kohtelua.

– Vaikka aihe on vaikea, on hyvä, että se nousee keskusteluun. Vain tekemällä ongelman näkyväksi voimme lähteä sitä poistamaan, toteaa Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Niina Koivuviita.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030