Lääkärisopimus tukee jo omalääkärimallia
Sopijaosapuolet ovat valmiita kehittämään muun muassa suoritepalkkausjärjestelmää mallin vaatimaan suuntaan.
Omalääkäri- ja omahammaslääkärimalli on jo monin paikoin käytössä julkisessa terveydenhuollossa. Mallin valtakunnallinen käyttöönotto vaatii kuitenkin huolellista valmistelua, todetaan Lääkäriliiton, Hammaslääkäriliiton ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n yhteisessä tiedotteessa .
Hyvinvointialueilla kehitetään palveluita ja toimintaa jatkuvasti. Julkisessa perusterveydenhuollossa on jo käytössä omalääkäri- ja omahammaslääkärimalleja sekä joustavia potilastyön malleja.
Omalääkäri- tai omahammaslääkärimalleja voidaan ottaa käyttöön lääkärien ja hammaslääkärien virka- ja työehtosopimuksen eli Lääkärisopimuksen perusteella. Malli toteutetaan tällöin säännöllisen työajan piirissä virka- tai työsuhteisena työnä.
Valtakunnalliset sopijaosapuolet ovat myös valmiita kehittämään muun muassa suoritepalkkausjärjestelmää omalääkärimallin vaatimaan suuntaan.
KT, Lääkäriliitto ja Hammaslääkäriliitto toteavat, että omalääkäri- ja omahammaslääkärimallia tulee kehittää julkisen palvelujärjestelmän tarpeisiin huomioiden hoidon jatkuvuus, monialainen yhteistyö ja työnjakomallit.
Ennen mallin käyttöönottoa tulee selvittää, miten lääkärit ja hammaslääkärit riittävät mallin toteuttamiseen myös julkisella sektorilla. Selvitystyössä tulee ottaa huomioon muun muassa osa-aikaisten työntekijöiden määrä ja yhdenvertaisuus kansalaisille tarjottavissa palveluissa.
Valinnanvapauden laajentaminen ja siihen kytketyt Kela-korvaukset edellyttävät huolellista valmistelua siitä, miten eri rahoituskanaviin ja lainsäädäntöön perustuvat järjestelmät toimisivat niin, että hoidon jatkuvuutta ja terveyshyötyä voitaisiin vaikuttavasti edistää.
Työterveyshuolto on perusterveydenhuollosta erillinen kokonaisuus, jonka resurssit tulisi arvioida osana kokonaisuutta.