Terveydenhuolto

Lääkärit huolestuivat Navalnyin kohtelusta

Vetosivat suoraan Putinille, allekirjoittajina myös Suomessa työskenteleviä.

Esa Tuominen

– Kun näin kollegani Facebook-päivityksestä, että Venäjällä lääkärit keräävät nimiä avoimeen kirjeeseen Putinille, päätin heti allekirjoittaa sen.

Näin sanoo Hyksissä oikeuspsykiatriaan erikoistuva lääkäri Ilya Kirilkin. Hän on valmistunut lääkäriksi Petroskoin yliopistosta, mutta työskennellyt jo pitkään Suomessa.

Kirjeessä venäläiset lääkärit ilmaisevat huolensa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kohtelusta venäläisessä vankilassa.

Lähes viisisataa lääkäriä on tähän mennessä allekirjoittanut kirjeen, jossa vaaditaan Navalnyille kunnollisia terveydenhuoltopalveluja.

Adobe/AOP

Lääkärit kiinnittävät vetoomuksessaan huomiota siihen, että vankilan johto ei ole antanut Navalnyille tämän tarvitsemia lääkkeitä. Viranomaiset ovat myös estäneet sen, että siviililääkäri tutkisi oppositiopoliitikon terveydentilan. Näin on tapahtunut siitä huolimatta, että Venäjän lakien mukaan vangeilla on oikeus julkisen sektorin siviililääkärien palveluihin.

"Emme voi rauhallisin mielin seurata, kun Vladimirin alueen rangaistussiirtolassa numero 6 viranomaiset tarkoituksellisesti vahingoittavat Aleksei Navalnyin terveyttä", lääkärien vetoomuksessa sanotaan.

Navalnyi kärsii pitkää vankeusrangaistusta, jota yleisesti pidetään kostona hänen oppositiotoiminnastaan. Hänet on määrätty jo useamman kerran eristysselliin mitättömien ja muodollisten rikkeiden takia. Oppositiopoliitikon avustajat ovat kertoneet, että tämän sellikaveriksi on tieten tahtoen tuotu tarttuvaa tautia sairastava vanki.

– Olen lukenut, että Navalnyi on jo monta viikkoa ollut eristysselissä. Siellä saa olla makuulla vain yöllä, mutta päivällä on istuttava tai seisottava. Hän kärsii avustajiensa mukaan hengitystietulehduksesta ja kuumeesta, Kirilkin kertoo.

Lue myös

"Venäjällä työskentelevät, jotka allekirjoittavat, pannaan varmasti merkille"

– Koska asun ja työskentelen Suomessa, ei minulla ollut vaikeuksia allekirjoittaa kirjettä. Mutta Venäjällä työskentelevät lääkärit, jotka allekirjoittavat, pannaan varmasti merkille. Esimerkiksi kun tulee uusi mobilisaatio, heidät voidaan varmasti kutsua palvelukseen ja lähettää rintamalle ikään kuin kostoksi Navalnyin julkisesta puolustamisesta.

Tammikuun alussa kerrottiin, että Navalnyi oli sairastunut kuumeeseen ja yskään. Hänen puolisonsa Julia Navalnaja vetosi äskettäin vankilaviranomaisiin miehensä epäinhimillisen kohtelun takia sydäntäsärkevästi kysyen: "Oletteko te lainkaan ihmisiä!".

Putinille osoitetun avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet mm. moskovalainen ortopedi, pietarilainen lastenlääkäri, niznhyinovgorodilainen sydänlääkäri, rostovilainen epidemiologi ja izhevskiläinen psykiatrian erikoislääkäri.

Allekirjoittaneiden joukossa on Kirilkinin ohella ainakin yksi toinen Suomessa työskentelevä lääkäri, yleislääkäri Olga Gotshieva Kajaanista.

Kirjoittaja

Esa Tuominen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030