Terveydenhuolto

Lääkärit Ilman Rajoja huolissaan pakolaisten kohtelusta

Järjestön mukaan EU ja sen jäsenvaltiot hyväksyvät väkivallan taktiikat.

Sari Kosonen
Adobe

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Death, despair and destitution: the human costs of the EU's migration policies -raportti pohjautuu hoitohenkilökunnan ja potilaiden omakohtaisiin kertomuksiin.

Raportin mukaan EU ja sen jäsenvaltiot hyväksyvät väkivallan taktiikat, joita Euroopan johtajien yhä epäinhimillisempi poliittinen retoriikka rohkaisee entisestään.

EU on solminut sopimuksia ihmisten palauttamiseksi, vaikkei voi varmistua palautettujen ihmisten inhimillisestä kohtelusta. EU on esimerkiksi jo vuosien ajan tukenut Libyan rannikkovartiostoa, joka ottaa rutiininomaisesti ihmisiä kiinni merellä ja vie heidät Libyassa sijaitseviin pidätyskeskuksiin.

Lääkärit Ilman Rajoja dokumentoi Libyan pidätyskeskusten surkeita elinoloja vuosina 2016–2023. Tartuntataudit levisivät helposti epähygieenisissä oloissa, ja järjestö hoiti muun muassa tuberkuloosipotilaita. Pidätyskeskuksissa todistettiin myös aliravitsemusta, kidutusta ja väkivaltaa.

Samankaltaista EU:n ulkoistamaa väkivaltaa ja siirtolaisten perusterveydenhuollon epäämistä nähdään järjestön mukaan Nigerissä, Serbiassa ja Tunisiassa.

Lue lisää: Ihmisen tuhoisin kokemus

Lääkärit Ilman Rajoja on dokumentoinut myös laittomia palautuksia eli pushbackejä esimerkiksi Puolassa, Kreikassa, Bulgariassa ja Unkarissa. Viime kuukausina myös Suomessa on keskusteltu pushbackeista.

– Olemme nähneet pushbackien jopa kuolettavat seuraukset työssämme ympäri Eurooppaa, emmekä voi hyväksyä, että Suomessa tällaista vaihtoehtoa edes harkitaan, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta tiedotteessa .

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön hoitamat potilaat ovat kertoneet pushbackien karuista seurauksista. Kymmenet ihmiset ovat kuolleet Puolan ja Valko-Venäjän väliselle raja-alueelle.

– Valitettavasti Suomen kehityssuunta on sama kuin EU:ssa laajemminkin. Siirtolaisten oikeuksia heikennetään pala palalta: mihin tämä päättyy? Kuinka monta ihmishenkeä ollaan valmiita vielä uhraamaan – ja millä hinnalla? Väkiparta kysyy.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030