Terveydenhuolto

Lääkärit ilman rajoja sairaalapommituksessa

Mykolajiviin iskettiin iltapäivällä, myös lastensairaalaan osumia.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Neljä Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijää oli paikalla sairaalaan kohdistuneen hyökkäyksen alkaessa. Pommitus tapahtui 4. huhtikuuta. Lääkärit olivat tapaamassa Mykolajivissa kaupungin ja alueen terveysviranomaisia.

Syöpäsairaalan ympäristö joutui tulitukseen noin kello 15.30, ryhmän saapuessa kaupungin syöpäsairaalaan. Sairaala on hoitanut koko sodan ajan haavoittuneita. Useita räjähdyksiä järjestön edustajien lähellä tapahtui noin 10 minuutin ajan.

Lääkärien poistuessa alueelta he näkivät loukkaantuneita ja ainakin yhden ruumiin. Kokonaisarviota loukkaantuneiden ja kuolleiden määrästä ei ole. Järjestön edustajat selvisivät vammoitta, ainoastaan heidän autonsa ikkunat rikkoontuivat.

Noin 300 metrin päässä syöpäsairaalasta sijaitseva lastensairaala oli myös saanut osuman, mutta mitään suurta kraatteria ei näkynyt. Järjestö kertoo tiedotteessaan , että maassa oli lukuisia pieniä jälkiä hajallaan suurella alueella. Tämä voisi viitata rypälepommien käyttöön.

Alue sijaitsee satamakaupungin itäosassa, jossa on useita sairaanhoidon laitoksia.

Lue myös

– Näin laajan, asuinalueen sisällä sijaitsevan alueen pommittaminen keskellä iltapäivää ei voi muuta kuin aiheuttaa siviiliuhreja ja osua julkisiin rakennuksiin, toteaa Michel-Olivier Lacharité , Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Ukrainan toiminnan johtaja.

– Kahden viime päivän aikana kolmeen Mykolajivin sairaalaan on osunut. Eilisen tulituksen lisäksi kaupungin eteläosassa sijaitseva sairaala numero 5 joutui tulituksen kohteeksi 3. huhtikuuta. Sairaaloita, potilaita ja hoitohenkilökuntaa on ehdottomasti suojeltava hyökkäyksiltä.

Lääkärit Ilman Rajoja arvioi parhaillaan, kuinka laajentaa toimintaansa Mykolajivissa.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030