Terveydenhuolto

Lääkärit Ilman Rajoja: Tuberkuloositestien saatavuutta parannettava

Järjestö kehottaa hallituksia ja rahoittajia nopeuttamaan lyhyemmän, turvallisemman ja tehokkaamman hoidon saatavuutta.

Sari Kosonen
Adobe/AOP

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön mukaan tuberkuloositestien ja uudenaikaisen hoidon saatavuutta on parannettava kiireellisesti.

Lääkeresistentin tuberkuloosin hoito kestää usein jopa kaksi vuotta ja aiheuttaa potilaalle vaikeita haittavaikutuksia. Maailman terveysjärjestö WHO suositteli joulukuussa 2022, että maat ottaisivat käyttöön turvallisemman ja lyhyemmän BPaLM-hoito-ohjelman lääkeresistenttiä tuberkuloosia sairastavien ihmisten hoidossa.

Lue myös

WHO:n suositus perustui osin Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tekemän, TB Practecal -tutkimuksen tuloksiin. Niiden mukaan uusi, kokonaan suun kautta annettava kuuden kuukauden BPaLM-hoito on turvallisempi ja tehokkaampi lääkeresistentin tuberkuloosin hoidossa kuin nykyisin käytetyt hoito-ohjelmat. Kyseessä oli usean maan kattava satunnaistettu ja kontrolloitu kliininen tutkimus.

Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on kansainvälinen sairaanhoitoon erikoistunut avustusjärjestö. Se auttaa hädässä olevia, luonnon ja ihmisten aiheuttamien katastrofien sekä aseellisten konfliktien uhreja.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030