Terveydenhuolto

Lääkintäjunan potilaista suuri osa ikääntyneitä ja lapsia

Lääkärit ilman rajoja: Vammat osoittavat toistuvat hyökkäykset siviilejä vastaan Ukrainassa.

Tiiamari Pennanen
Andrii Ovod, Lääkärit ilman rajoja
Lääkintäjunan tehohoitotiimi hoitaa vakavasti sodassa haavoittunutta potilasta matkalla Lviviin.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön lääkintäjuna on evakuoinut maaliskuun lopusta lähtien yli 600 potilasta Ukrainan itäisiltä alueilta. Yli 40 prosenttia potilaista on ollut sodassa haavoittuneita ikääntyneitä ja lapsia.

Ylivoimaisesti suurimmalla osalla, 73 prosentilla, oli räjähdysvammoja. Lisäksi on ollut sirpalevammoja, ampumahaavoja ja irronneita ruumiinosia. Nuorin raajansa menettänyt potilas on kuusivuotias.

Junan potilaista, joilla oli sotavammoja, 11 prosenttia oli alaikäisiä ja 30 prosenttia yli 60-vuotiaita.

Andrii Ovod, Lääkärit ilman rajoja
Lääkäri Guadalupe Garcia Noria on saapunut Meksikosta asti työskentelemään lääkintäjunassa Ukrainassa.

Järjestön mukaan potilaiden vammat ja kertomukset osoittavat, että ukrainalaiset siviilit joutuvat toistuviin hyökkäyksiin. Siviilejä on muun muassa ammuttu evakuoinnin aikana, ja heidän kimppuunsa on hyökätty, kun he ovat olleet poistumassa sota-alueelta.

– Monet junassa olleet potilaat olivat haavoittuneet siviilien asuinalueille osuneissa sotilaallisissa iskuissa. Emme voi suoraan osoittaa, että siviilit olisi otettu kohteeksi tarkoituksella, mutta kun raskaita aseita päätetään käyttää laajasti tiheään asutuilla alueilla, siviilit joutuvat kohteeksi väistämättä. Niin ollen heitä haavoitetaan ja surmataan tietoisesti, sanoo järjestön hätäavun koordinaattori  Christopher Stokes tiedotteessa .

Lue myös

20–30 tuntia kestävän matkan aikana junan hoitohenkilökunta työskentelee pitääkseen potilaiden tilan vakaana. Junaan on otettu enimmäkseen potilaita, jotka tarvitsevat pitkäaikaista sairaalahoitoa ja hiljattain sodassa haavoittuneita, jotka tarvitsevat leikkauksenjälkeistä hoitoa. Heidät siirretään maan länsiosissa sijaitseviin sairaaloihin.

Andrii Ovod, Lääkärit Ilman Rajoja
Lääkäri Yaroslav Vodolaga ja tehohoitaja Alessia Gaudenzi vakauttavat vakavasti sodassa haavoittuneen potilaan tilaa lääkintäjunassa.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030