Terveydenhuolto

Lääkkeiden saatavuushäiriöt lisääntyivät vuonna 2022

Tilanteeseen puututaan jo EU-tasolla.

Tiiamari Pennanen
JUSSI HELTTUNEN

Lääkeyritykset tekivät Fimealle viime vuonna yhteensä 2 335 saatavuushäiriöilmoitusta. Se on yli 600 ilmoitusta enemmän kuin vuonna 2021, jolloin ilmoituksia tehtiin 1 710.

Saatavuushäiriöitä oli eniten suurimmissa terapiaryhmissä.

Suurin osa ilmoitetuista häiriöistä liittyi hermostoon vaikuttaviin lääkkeisiin, kuten kipu-, anestesia- ja psyykenlääkkeisiin.

Seuraavaksi eniten ilmoituksia tehtiin sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon käytettävistä lääkkeistä sekä ruuansulatuselinten sairauksien ja aineenvaihduntasairauksien lääkkeistä. 

– Saatavuushäiriöilmoitusten määrän kasvusta huolimatta lääkkeiden saatavuudessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuoden 2022 aikana, ja häiriöiden taustalla olevat syyt ovat pysyneet aikaisempien vuosien kaltaisina, sanoo yksikön päällikkö Timo Mauriala tiedotteessa.

Yleensä saatavuushäiriöt eivät näy lääkettä määränneille lääkäreille tai lääkkeiden käyttäjille. Puutteet ovat usein tilapäisiä ja saadaan hoidettua apteekissa käyttämällä korvaavia valmisteita.

Lue myös

Poikkeuksina olivat valmisteet, joiden saatavuushäiriöistä ei ilmoitettu etukäteen Fimeaan tai joiden kysynnässä tapahtui äkillisiä muutoksia. Näitä olivat esimerkiksi joditabletit.

Fimea on mukana tänä vuonna alkavassa EU:n yhteistoimintahankkeessa, joka on syntynyt reaktiona maailmanlaajuiselle lääkkeiden saatavushäiriöiden määrän kasvulle.

Tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä saatavuushäiriöitä ja niiden vaikutuksia Euroopassa harmonisoimalla jäsenvaltioiden välisiä käytäntöjä.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030