Terveydenhuolto

Lähes puolet psykiatrien viroista täyttämättä Taysin psykiatrialla

Hyvinvointialueen hallitus on asettanut selvitysryhmän ratkaisemaan tilannetta.

Ulla Ora
Adobe/AOP

Tampereen yliopistollisen sairaalan aikuispsykiatrialla on huutava pula psykiatreista. Koko toimialueen 125 psykiatrin virasta on täyttämättä 50. Pulaa on etenkin avopuolella toimivista psykiatreista. Vajetta on paikattu ostopalvelulääkäreillä.

Pirkanmaalla psykiatriseen hoitoon pääsyä jonottaa noin 1600 aikuista.

– Pystyisin palkkaamaan saman tien 50 psykiatrian lääkäriä vakituiseen virkaan, jos tulijoita olisi. Valitettavasti virkalääkärin työ ei houkuttele etenkään nuoria, kertoo psykiatrian toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen Taysin aikuispsykiatrialta.

Hoitoa tarvitsevien määrä kaksinkertaistui

Yle uutisoi maaliskuun puolivälissä Taysin aikuispsykiatrian valtavasta työkuormasta ja henkilökunnan olemattomista mahdollisuuksista vaikuttaa omaan työhönsä. Alasen mukaan tilanteeseen on useita syitä.

– Aikuispsykiatrian päivystyksellisten ja kiireellisten vastaanottojen määrä on kaksinkertaistunut Taysissa parin vuoden aikana. Korona-aika lisäsi lähetteitä 10–20 prosentilla.

Alasen mukaan paineita on henkilöstöpulan ja koronan lisäksi kasvattanut organisaatiomuutos, jossa psykiatrian palvelut siirtyivät Tampereen kaupungilta osaksi Taysin psykiatriaa. Iso siirtymä tapahtui korona-aikana, mikä kuormitti entisestään tilannetta, kun kokouksia käytiin enimmäkseen etänä.

– Negatiivinen kierre alkoi jo silloin, ja se näyttää vain syvenevän, sanoo Alanen.

Lue myös

Ostopalvelu ei ratkaise ongelmia

Taysissa on hiljakkoin tehty iso kilpailutus ostolääkäreistä. Alasen mukaan ostolääkäreiden avulla ei kuitenkaan saada pysyvää ratkaisua ongelmiin.

– Suurin osa heistä myy lääkäripalveluita yhtenä päivänä viikossa tai jopa muutamana päivää kuukaudessa. Tällainen yhtälö on vaikea ja toimimaton.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallitus on päättänyt asettaa selvitysryhmän ratkaisemaan tilannetta. Ryhmään tulee sekä ulkopuolisia että paikallisia asiantuntijoita.

– Tilanne vaatii koko psykiatrian hoitoketjun muutosta. Painopiste pitää saada ketjun alkupäähän, pois erikoissairaanhoidosta, sanoo Alanen.

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030