Terveydenhuolto

Lapin Kansa: Savukosken ja Pelkosenniemen lääkärit irtisanoutuivat

Taustalla on kuntien kiista siitä, pitäisikö Pelkosenniemen vuodeosasto lakkauttaa ja tilalle perustaa kotisairaala.

Anne Seppänen

Adobe/AOP

Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymä on pattitilanteessa, joka liittyy Pelkosenniemen terveyskeskuksen vuodeosaston lakkauttamiseen ja kuntien erimielisyyteen siitä, kertoo Lapin Kansa .

Tämän seurauksena kuntayhtymän johtava lääkäri Veli-Matti Varmo on irtisanoutunut ja hänen työsuhteensa päättyy syyskuun lopussa. Myös kuntayhtymän toinen lääkäri on irtisanoutunut. Enempää lääkäreitä ei kuntayhtymässä olekaan.

Lapin Kansa kertoo, että Varmo irtisanoutui virastaan toissa viikolla Pelkosenniemen ja Savukosken kuntien edustajien yhteisen tapaamisen päätteeksi. Tapaaminen ei Varmon mukaan tuonut ratkaisua kuntayhtymän pattitilanteeseen.

– Minulla ei ole mahdollisuuksia hoitaa virkaa, jos ei ole budjettia poliitikkojen perustamalle palvelurakenteelle, Varmo sanoo Lapin Kansalle.

Vuodeosasto vai kotisairaala?

Ristiriitatilanteen taustalla on Lapin Kansan mukaan erimielisyys Pelkosenniemen terveyskeskuksen vuodeosastosta, jonka lakkauttamisesta molempien kuntien valtuustot olivat alunperin samaa mieltä hyväksyessään kuntayhtymän talousarvion viime joulukuussa. Vuodeosaston tilalle piti perustaa kotisairaala, ja talousarvio rakennettiin sen pohjalle. Akuuttia vuodeosastohoitoa tarvitsevien potilaiden hoidosta olisi vastannut Sodankylän hyvinvointikeskus.

Pelkosenniemen vuodeosasto on kuntayhtymän ainoa vuodeosasto. Savukoskella vuodeosastoa ei ole.

Päätöstä ei kuitenkaan toteutettu, koska Savukosken kunnanhallitus laittoi sen helmikuussa toimenpidekieltoon valitusten takia. Elokuussa Savukosken kunnanvaltuusto perui päätöksen kotisairaalan perustamisesta ja päätti samalla, että vuodeosasto toimii normaalisti valmistautuen hyvinvointialueeseen siirtymiseen.

Syyskuun alussa Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymän hallitus päätti äänestyksen jälkeen, että vuodeosaston toimintaa tulee jatkaa ja että kuntayhtymälle tulee laatia tältä pohjalta uusi talousarvio.

Lue myös

Pelkosenniemi sen sijaan ei ole muuttanut mieltään vuodeosaston lakkauttamisesta, ja sen kunnanhallitus on tehnyt yhtymähallituksen päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

Molemmat kunnat näkevät Lapin Kansan mukaan, että tilanne pitäisi ratkaista oikeuskäytännön mukaisesti palaamalla aiemmin vallinneeseen tilaan. Kunnat ovat kuitenkin eri mieltä siitä, mikä tuo aiemmin vallinnut tila on: yhteinen käsitys kotisairaalan perustamisesta vai vuodeosaston säilyttäminen.

Mistä uudet lääkärit?

Savukosken vs. kunnanjohtaja Eeva-Maria Maijala sanoo Savukosken puolustavan vuodeosastoa, koska se on tarpeellinen koko Lapin hyvinvointialueen kannalta. Sinne on tuotu potilaita muista kunnista, joiden omat vuodeosastot ovat täynnä. Maija uskoo myös, kuntayhtymään saadaan lääkäreitä irtisanoutuneiden tilalle.

Veli-Matti Varmo sen sijaan kertoo Lapin Kansalle pelkäävänsä, että alue jää kokonaan ilman lääkäripalveluita.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030