Terveydenhuolto

Lapissa säästötavoitteet kiristyvät

Muun säästämisen lisäksi pysyvä sopeuttamistarve on yli tuplaantunut, 98 miljoonaan euroon.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Lapin hyvinvointialue joutuu kiristämään säästötavoitteitaan.

Lapin aluehallitus teki keskiviikkona kokouksessaan muutoksia ensi vuoden talousarviokehykseen ja lähivuosien taloussuunnitelmiin.

Tämän vuoden tuloksen ennustetaan jäävän 85,8 miljoonaa miinukselle. Alijäämää kertyy tänä vuonna arviolta 24,4 miljoonaa enemmän kuin aiemmin arvioitiin.

Aluehallitus päätti, että ensi vuoden talousarvion alijäämän täytyy olla pienempi kuin tämän vuoden alijäämäennuste. Tavoitteeseen pääsemiseksi ensi vuoden menoja pitää pienentää jo nyt talousarvion laadintavaiheessa marras-joulukuussa noin 25 miljoonaa verrattuna tämänhetkiseen valmistelutilanteeseen.

Lue myös

Lisäksi pysyviä säästöjä pitää löytyä vuodesta 2025 lähtien 98 miljoonaa euroa vuodessa, josta 47 miljoonaa euroa pitää toteutua jo ensi vuonna. Pysyvien säästöjen löytymiseksi on valmisteilla talouden sopeuttamisohjelma. Aiemmissa suunnitelmissa pysyvä sopeuttamistarve oli 45 miljoonaa, joten tarve on yli kaksinkertaistunut.

Hyvinvointialueen tämän vuoden tilinpäätösennuste on 1,075 miljardia, ja ensi vuoden talousarvio on tämänhetkisen valmistelutilanteen mukaan ja ilman sopeuttamistoimia 1,132 miljardia.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030