Terveydenhuolto

Lappi vetää lääkäreitä

– Olen positiivisesti yllättynyt, sanoo johtaja Tuula Saukkonen. Lääkärilehti kysyy hyvinvointialueilta, miten alku on sujunut.

Heli Väyrynen
Teija Soini
Tuula Saukkonen

– Olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin Lappi vetää lääkäreitä.

Näin sanoo sairauksien ehkäisyn ja hoidon johtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri Tuula Saukkonen Lapin hyvinvointialueelta.

Hän kuvaa Lapin terveyskeskusten lääkäritilannetta kohtalaisen hyväksi ja arvioi, että korona-aika lisäsi Lapin vetovoimaa. Ihmisten kiinnostus muuttaa lähemmäs luontoa kasvoi.

Hoitajista on perusterveydenhuollossa akuutimpi pula. Kesäsijaisia ei ole saatu riittävästi, ja vuodeosastojen sulkuja pohditaan.

Hoitajista on vajetta myös Lapin keskussairaalassa, mutta on lääkäreistäkin.

Lääkäreiden pääluottamusmies, infektiolääkäri Antti Väänänen Lapin keskussairaalasta kertoo, että esimerkiksi sisätautilääkäreitä tarvittaisiin lisää.

– Vuokrafirmojen kautta on kalliilla palkattu henkilöitä, mikä aiheuttaa skismaa työyhteisöissä.

 ”Riittää, että arki rullaa”

Käytännön työ on Lapissa jatkunut niin kuin ennenkin, sanoo lääkäreiden luottamusmies, terveyskeskuslääkäri Tero Heikkinen Simosta.

Hän ei ole kuullut, että hyvinvointialueen aloitus olisi aiheuttanut lääkäreissä suurta tyytymättömyyttä. Osa on kokenut byrokratian lisääntyneen, mutta rivilääkärin arkeen tai potilaisiin tämä ei heijastu.

Heikkinen on tyytyväinen siihen, että iso yhteenliittymä on saatu käyntiin varsin vähin ongelmin, ja palvelut on turvattu.

– Se on onnistuminen, ettei ole epäonnistuttu. Huippusuorituksia ei aina tarvita, vaan riittää, että arki rullaa ja ihmiset saavat palveluja. Hoidon jatkuvuus on tärkeä asia. Meidän työpisteessämme katse kohdistuu siihen.

Teija Soini
Tero Heikkinen

Samaa mieltä on Tuula Saukkonen. Kaikilla asemilla kehitetään hoidon jatkuvuutta, mutta kliininen perustyö jatkuu ennallaan.

– Miksi siellä tarvitsisi suurta muutosta tullakaan?

Vaikka säästöpaineet koskevat Lappiakin, terveyskeskuslääkärin arjessa ne eivät tunnu.

–  Kukaan ei ole sanonut, että rupea nipistämään jostain, Heikkinen sanoo.

Osalla edut heikkenevät

Mutta paljon on Lapissa vielä kesken.

Lue myös

Antti Väänäsen mukaan neuvottelut uusista sopimuksista ovat käynnistyneet hitaasti. Pitkälti vanhoilla sopimuksilla mennään vielä.

Myös toimintamallien yhteensovittamisessa on paljon työtä, eikä kaikkea voi tehdä kerralla. Lappi on iso alue. Yhtenäiset palkkamallit ovat työn alla.

Henkilökunnan työterveyshuollon sopimuksissa on ollut vaihtelua. Käytäntöjen yhtenäistäminen näyttäytyy osalle etujen huononnuksena.

– Monissa kunnissa on ollut kattavampi työterveyshuolto kuin sairaalassa, Väänänen sanoo.

Palkanmaksussa ja tietojärjestelmiin kirjautumisessa oli alkuvuodesta jonkin verran ongelmia.

Miika Hämäläinen
Antti Väänänen

Kirjoittaja

Heli Väyrynen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030