Terveydenhuolto

Lasten akuuttia hepatiittia ei Suomessa normaalia enemmän

Erityisen paljon lasten hepatiittitartuntoja on havaittu Britanniassa.

Ulla Toikkanen

Adobe/AOP

Monissa Euroopan maissa lapsilla on havaittu huhtikuussa ja toukokuussa hepatiittia, joista vakavia tapauksia on enemmän kuin yleensä. Valtaosa tartunnoista on kuitenkin lieviä. 

Erityisen paljon lasten hepatiittitartuntoja on ollut Britanniassa. Myös Irlannissa, Espanjassa ja Alankomaissa lapsilla on esiintynyt tartuntoja. Kaikki sairastuneet ovat olleet alle 16-vuotiaita, suurin osa 2–5-vuotiaita.

Ylilääkäri Emmi Sarvikivi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että muun muassa Britanniassa on jouduttu tekemään maksansiirtoja sairastuneille lapsille. 

Kaikilla hepatiittiin sairastuneista lapsista ei välttämättä ole ollut kliinistä adenovirusinfektiota, mutta adenovirus on löytynyt mikrobiologisissa tutkimuksissa.

Lue myös

Sarvikiven mukaan ei kuitenkaan ole vielä näyttöä, että adenovirus olisi syynä tartuntoihin.

– Asiaa tutkitaan nyt paljon maailmalla. Vielä ei tiedetä varmasti, millä mekanismilla hepatiitti syntyy ja onko adenoviruksella osuutta siihen.

Suomessa lasten akuuttia hepatiittia ei ole toistaiseksi todettu normaalia enemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa tilannetta tarkasti.

– Valmiustasoa on nostettu.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030