Terveydenhuolto

Lasten ja nuorten neuropsykiatriseen Kela-kuntoutukseen 25 miljoonaa

Kelan mukaan lisärahoitus ohjataan erityisesti Laku-perhekuntoutukseen ja Oma väylä -kuntoutukseen.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Hallitus on varannut 25 miljoonan euron lisärahoituksen neuropsykiatrisesti oireilevien lasten ja nuorten Kela-kuntoutukseen ensi vuoden alusta alkaen.

Hallitusohjelman mukaisesti hallitus kiinnittää erityistä huomiota neuropsykiatrisesti oireilevien lasten palveluihin, heidän perheidensä tukeen, oireiden nopeaan diagnosointiin ja avun piiriin pääsyyn. 

Hallitusohjelmassa neuropsykiatrisesti oireilevien lasten ja nuorten kuntoutukseen varattiin 20 miljoonan euron lisärahoitus. Budjettiriihessä hallitus kasvatti lisärahoitusta 5 miljoonalla eurolla. Rahoitus ohjataan Kelan harkinnanvaraiseen kuntoutukseen. 

Kelan mukaan hallituksen esittämä lisärahoitus ohjataan erityisesti Laku-perhekuntoutukseen ja Oma väylä -kuntoutukseen. 

Lue myös

Laku-perhekuntoutus on suunnattu 5—15-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on diagnosoitu ADHD, ADD, autismikirjon häiriö tai Touretten oireyhtymä. Kuntoutuksen tarpeen tulee olla pitkäkestoista ja monimuotoista. 

Oma väylä -kuntoutus puolestaan on tarkoitettu 16—29-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat neuropsykiatristen häiriöiden vuoksi tukea työelämään ja opintoihin, arjen hallintaan ja sosiaalisiin tilanteisiin. Kohderyhmänä ovat nuoret, joilla on diagnosoitu autismikirjon häiriö ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä tai aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030